Στις 8 Νοεμβρίου του 2005, στα 77 του χρόνια πέθανε ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Ηθοποιός με ταπεινότητα, ευγένεια και συνέπεια, αγαπήθηκε πολύ και άφησε το δικό του χνάρι στο θέατρο και στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση.

Θα κάνει την πρώτη του θεατρική εμφάνιση δίπλα στην Κατερίνα Ανδρεάδη, στα είκοσί του χρόνια και στα 26 του τον συναντάμε πια πρωταγωνιστή στην Επίδαυρο. Είναι 1954, η κριτική τον αποθεώνει και ο δρόμος για τον Αλέκο Αλεξανδράκη είναι πλέον ανοιχτός. Την επόμενη χρονιά θα τον δούμε στη «Στέλλα» του Κακογιάννη πλάι στην Μελίνα Μερκούρη και στη «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο» του Σακελλάριου, στο τέλος της ταινίας δίπλα στην Τζένη Καρέζη. Θα ακολουθήσουν πάνω από 60 ταινίες στις οποίες ο Αλέκος Αλεξανδράκης θα πρωταγωνιστήσει, θα ξεχωρίσει, θα αγαπηθεί από το κοινό και θα αφήσει εποχή.

Όμως ο Αλέκος Αλεξανδράκης θα αφήσει ένα διαφορετικό αποτύπωμα όταν θα σκηνοθετήσει το 1961, στα 33 του χρόνια, την «Συνοικία το όνειρο». Μια ταινία που η λογοκρισία θα πετσοκόψει, θα καταστρέψει τα αρνητικά και δεν θα μας επιτρέψει ποτέ να τη δούμε όπως τη γύρισε ο σκηνοθέτης της. Μια ταινία που παρ’ όλα αυτά θεωρείται πλέον μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη