Η σταδιακή αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμένων ηλικιωμένων που καταλήγουν στα νοσοκομεία δικαιολογεί την ανάγκη χορήγησης της τρίτης ή ενισχυτικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Αντ1 επανέλαβε πως αναμένονται οι συστάσεις από τον ΕΜΑ, ωστόσο το Υπουργείο είναι έτοιμο για την χορήγηση τρίτης δόσης, κάτι που όπως είπε έγινε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Πρόσθεσε ότι αναμένει να ακούσει και τις τελικές εισηγήσεις της ομάδας των επιστημόνων επί του θέματος, και σημείωσε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η τρίτη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί με προτεραιότητα σε άτομα που εμβολιάστηκαν στα αρχικά στάδια του εμβολιαστικού προγράμματος, δηλαδή ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες που εμβολιάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Το ζήτημα της χορήγησης της τρίτης δόσης θα εξεταστεί σε σύσκεψη που θα γίνει στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Χατζηπαντέλας ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώσει πως θα λειτουργήσει το κέντρο αποκατάστασης για άτομα που έχουν περάσει κορωνοϊό και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πάφου όπου 83,9 % του πληθυσμού, όπως είπε, είναι πλήρως εμβολιασμένοι και σημείωσε ότι οι νοσηλείες είναι μηδαμινές. Προβληματισμός όπως ανέφερε επικρατεί για την εμβολιαστική κάλυψη της επαρχίας Λάρνακας.
Αναφέρθηκε παράλληλα και στις εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας, με βάσει τις οποίες αναμένεται περαιτέρω μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων τον επόμενο μήνα.

Οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με την πανδημία θα ληφθούν σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη.

Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά και την λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων. Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ενημέρωσε σήμερα τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην δημοτική και την μέση εκπαίδευση.

Αισθητή βελτίωση παρατηρείται στις νοσηλείες στο νοσοκομείο αναφοράς όπως δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του νοσοκομείου Αμαλια Χατζηγιάννη. Πιο συγκεκριμένα νοσηλεύονται σήμερα 27 ασθενείς εκ των οποίων οι 6 στην μονάδα αυξημένης φροντίδας.