Μια παγκόσμια επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) οδήγησε σε 288 συλλήψεις και στην κατάσχεση περίπου 51 εκατ. ευρώ σε είδη και εικονικό νόμισμα, ανακοίνωσε σήμερα (2/5) η Europol.

«Οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν την παράνομη πλατφόρμα (…) +Monopoly Market+ και συνέλαβαν 288 υπόπτους που εμπλέκονταν στην αγορά ή την πώληση ναρκωτικών στο σκοτεινό διαδίκτυο», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία αστυνομίας με έδρα τη Χάγη.

Κατασχέθηκαν επίσης 850 κιλά ναρκωτικών και 117 πυροβόλα όπλα, πρόσθεσε η Europol, που συντόνισε τη διεθνή επιχείρηση “SpecTor”, στην οποία συμμετείχαν εννέα χώρες.

Είχε προηγηθεί επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας το 2021 στη διάρκεια της οποίας είχε κατασχεθεί η εγκληματική υποδομή της πλατφόρμας πώλησης.

«Η Europol συνέθεσε το σύνολο των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών στη βάση των πολύτιμων αποδείξεων που παρείχαν οι γερμανικές αρχές», δήλωσε η Europol.

Οι πληροφορίες αυτές «αποτέλεσαν βάση ορισμένων εθνικών ερευνών», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Συλλήψεις έγιναν στην ΕΕ –εκ των οποίων 52 στη Γερμανία, δέκα στην Ολλανδία και πέντε στη Γαλλία–, αλλά και στη Βρετανία (158), στις Ηνωμένες Πολιτείες (55), ενώ ένα άτομο συνελήφθη στη Βραζιλία.

Οι πωλητές που συνελήφθησαν «ήταν επίσης ενεργοί σε άλλες παράνομες αγορές», σύμφωνα με τη Europol, που υπογράμμισε πως ορισμένοι από αυτούς ήταν στόχοι «υψηλής αξίας», και χαιρέτισε μια νέα επιχείρηση «εμποδίζοντας περαιτέρω το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και προϊόντων στο σκοτεινό διαδίκτυο».

Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν περιελάμβαναν περισσότερα από 258 κιλά αμφεταμινών, 43 κιλά κοκαΐνης, 43 κιλά MDMA και περισσότερα από 10 κιλά LSD και χαπιών έκσταση, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Ισχυρό μήνυμα»
Το σκοτεινό διαδίκτυο, μια παράλληλη εκδοχή του ίντερνετ όπου η ανωνυμία των χρηστών είναι διασφαλισμένη, υφίσταται αυξανόμενες επιθέσεις εδώ και μερικά χρόνια εκ μέρους διεθνών αστυνομικών υπηρεσιών.

Η “Hydra Market”, μια πλατφόρμα στο σκοτεινό διαδίκτυο που θεωρείτο ως «η παράνομη αγορά με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στον κόσμο», με 1,23 δισ. ευρώ πωλήσεων μόνο το 2020, εξαρθρώθηκε το 2022.

Το 2021, 150 άνθρωποι που αγόραζαν ή πουλούσαν ναρκωτικά ή όπλα στο σκοτεινό διαδίκτυο συνελήφθησαν σε όλο τον κόσμο κατά την επιχείρηση “DarkHunTOR”.

Αυτή η νέα επιχείρηση, σε τρεις ηπείρους, «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εγκληματίες του σκοτεινού διαδικτύου», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κάθριν ντε Μπόλε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι διεθνείς δυνάμεις της τάξης έχουν τα μέσα και την ικανότητα να σας ταυτοποιήσουν και να σας καταστήσουν υπεύθυνους για τις παράνομες δραστηριότητές σας, ακόμη και στο σκοτεινό διαδίκτυο» συνέχισε.

Η Europol ανακοίνωσε, εξάλλου, τον περασμένο μήνα το κλείσιμο της “Genesis”, μίας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες χάκερ στον κόσμο, εύκολα προσβάσιμης στον ιστό αλλά με πρόσκληση, που είχε πουλήσει εκατομμύρια προσδιορισμούς ταυτότητας χρήστη κλεμμένων λογαριασμών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP