Επιστολή προς τον εκλελεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, απέστειλε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εκφράζει ετοιμότητα να συνδράμει η χώρα του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και σημειώνει τις στενές διμερείς σχέσεις.

Όπως αναφέρει το γραφείο του κ. Χριστοδουλίδη, στην επιστολή του ο κ. Σούνακ επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου καθορίζεται από τους ιστορικούς δεσμούς, τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και το κοινό όραμα για το μέλλον.

Αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, μέσα από την οποία «εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στενότερων σχέσεων των δύο χωρών, τις οποίες προωθήσατε καθοριστικά όταν ήσασταν Υπουργός Εξωτερικών», όπως σημειώνει ο Πρωθυπουργός.

Το διμερές Μνημόνιο Συναντίληψης, πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε τομείς όπως η ασφάλεια, η οικονομία και η εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στις ιστορικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ο Ρίσι Σούνακ, εξαίρει ανάμεσα σε άλλα τη συνεισφορά των 300 χιλιάδων Κυπρίων της διασποράς, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και για τις δύο χώρες στη διάρκεια των χρόνων. Συνεισφορά, η οποία, όπως αναφέρει, τιμήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Σούνακ υπογραμμίζει ότι «η στήριξη του Ηνωμένου Βασίλειο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό τα Ηνωμένα Έθνη προς την κατεύθυνση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ακλόνητη».

Στην επιστολή, ο Βρετανός Πρωθυπουργός σημειώνει την ίδια στιγμή την ισχυρή δέσμευση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να συνδράμει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης , υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπό την ιδιότητά του ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ