Η Βρετανία θα είναι έτοιμη να αρχίσει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 τον ερχόμενο μήνα, εφόσον η αρμόδια υγειονομική αρχή εγκρίνει το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ για τα νεότερα δεδομένα για την πανδημία, ο κ. Χάνκοκ είπε ότι το Δεκέμβριο θα μπορούσαν να γίνουν εμβολιασμοί σε ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν πιο μεγάλο κίνδυνο από τον κορωνοϊό και ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού να ξεκινήσει το ερχόμενο έτος.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει επισήμως ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικής Περίθαλψης να αξιολογήσει το εμβόλιο της Pfizer ως προς την καταλληλότητα χρήσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσθεσε ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι σε διαβουλεύσεις με τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις των κρατών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο  στο να υπάρξει δίκαιη κατανομή του σκευάσματος σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Χάνκοκ χαρακτήρισε τη διάθεση του εμβολίου «τεράστια πρόκληση», αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το εθνικό σύστημα υγείας NHS μπορεί να οργανώσει το πρόγραμμα, όπως έχει κάνει και με τον εμβολιασμό για τη γρίπη.

Συμπλήρωσε ότι πέραν από τα νοσοκομεία θα υπάρξουν και κέντρα εμβολιασμού για τη διευκόλυνση των πολιτών.

Ο κ. Χάνκοκ ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 511 θάνατοι φορέων του κορωνοϊού. Τα κρούσματα της ημέρας ήταν 20.252.

Πηγή: ΚΥΠΕ