Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο και η αυξητική τάση που παρουσιάζει η παραλλαγή του κορωνοϊού «Κένταυρος» σε άλλες χώρες, θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας.

Στην σύσκεψη που θα αρχίσει στις τέσσερις το απόγευμα, θα εξεταστεί και η προώθηση των αντιικών φαρμάκων που διαθέτει η Κύπρος, καθώς και η επιτήρηση του πληθυσμού βάσει των κριτηρίων που έχει θεσπίσει ο ECDC. Στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, θα γίνει η προετοιμασία ενόψει του Φθινοπώρου για αντιμετώπιση πιθανών νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού αλλά και για την γρίπη Α’.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί η προετοιμασία του Υπουργείου Παιδείας και άλλων εμπλεκομένων φορέων για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Με δεδομένο ότι αρκετά παιδιά δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, όπως πληροφορούμαστε αναμένεται ότι θα ληφθούν ορισμένα μέτρα με το άνοιγμα των σχολείων. Πέραν των μέτρων προστασίας, των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων που αναμένεται να γίνουν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα εξεταστεί και το θέμα του εξαερισμού που είναι απαραίτητος στις σχολικές αίθουσες.

Σημειώνεται ότι θα συζητηθούν εκ νέου τα ημερήσια κρούσματα αλλά και οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό που έχουν μειωθεί στους 104.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να προκρίνονται επιπρόσθετα, πιο αυστηρά μέτρα, σύμφωνα με δηλώσεις διαφόρων επιστημόνων. Η πανδημία του κορωνοϊού ωστόσο, θα μας ακολουθεί για αρκετό καιρό ακόμα, με τους ειδικούς να μην μπορούν να εκφράσουν άποψη για το πότε θα τελειώσει οριστικά.

Δεν φαίνεται πως θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Μιχάλης Βωνιάτης. Η πρόληψη, πρόσθεσε, θα πρέπει να στηρίζεται στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελένη Κωνσταντίνου αναμένεται τους επόμενους μήνες να φτάσουν στην Κύπρο νέα πιο ενισχυμένα εμβόλια τα οποία θα προσαρμοστούν στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.