Αναστέλλει προσωρινά τα μέτρα που έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή των 9 Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, ύστερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου, εν αναμονή συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε γραπτή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής αναφέρεται ότι «μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με τον Υπουργό Γεωργίας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή Βασιλικού, έγινε κατορθωτό να ορισθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  η συνάντησ έχει οριστεί την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουλίου.

Προστίθεται ότι «κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν θα είναι τα ίδια τα οποία τέθηκαν και στον Υπουργό Γεωργίας δηλαδή τα συχνά ατυχήματα που γίνονται στην περιοχή, η μετακίνηση των ασφαλτικών, οι νέες βιομηχανικές αναπτύξεις, ο έλεγχος της εφαρμογή όλων των όρων των αδειών των υφιστάμενων βιομηχανιών και η άμεση και επαρκής επάνδρωσης του πυροσβεστικού σταθμού».

Ενόψει της νέας εξέλιξης η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των μέτρων.

Μετά από τη ψεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο στο Μαρί, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής δήλωσε ότι λύσεις θα δοθούν και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Διαχείρησης των Αποβλήτων και στο ευρύτερο θέμα της λειτουργίας των διαφόρων μονάδων στη περιοχή, με τον ορισμό ειδικού επιθεωρητή που θα επιλέξουν οι ίδιες οι Κοινότητες, για να πραγματοποιεί ελέγχους στις μονάδες και να υπάρχει μια πιο υπεύθυνη διαχείριση και από μέρους των ίδιων των επιχειρήσεων.

Ο Λευτέρης Φωκά, Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των 9 Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, ανέφερε ότι οι κοινότητες επιμένουν στην ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την αδειοδότηση των ασφαλτικών και πως μετά μπορούν να συζητήσουν όλα τα άλλα θέματα.

Σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με εταιρεία για τη διαχείριση του RDFSRF το Υπουργείο.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ Ντίνος Νικολαΐδης που μετέχει και σε τριμελή Επιτροπή στην οποία ανατέθηκε να προβεί σε μελέτη για προβλήματα της ΟΕΔΑ δήλωσε στο Κανάλι 6 πως η ταφή των απορριμάτων πρέπει να μειωθεί στο 7% το 2035, ενώ σήμερα είμαστε στο 90% και πως πρέπει επιτέλουςνα προχωρήσει η διαλογή στην πηγή και να μειωθεί η παραγωγή απορριμάτων από τα νυκοκυριά.

Υπέδειξε δε, πως θα έπρεπε να δοθει περισσότερη σημασία στο να διασφαλιστεί η διάθεση της καύσιμης ίλης RDF-SRF που παράγεται κάτι που δεν έχει επιτευχθεί.

Για τη διάθεση του RDF-SRF σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας, το Υπουργείο Γεωργιας βρίσκεται σε προχωρημενες διαβουλεύεις με εταιρεία που έχει διαχειριστεί παρόμοιο υλικό στο παρελθόν κι αναμένει τελική πρόταση από πλευράς της εταιρείας.