Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που είχε ως κεντρικό αντικείμενο τη διαμορφωθείσα κατάσταση σε σχέση με την Αμμόχωστο. Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Όπως ανέφερε, το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με αυτά.

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκίας, τονίζοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα την πρόκληση.

«Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει την ομόφωνη θέση όλων για καταδίκη των παραβιάσεων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων η Τουρκία έχει αποφασίσει σήμερα. Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Κοινό ανακοινωθέν κομμάτων:

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν από τα κόμματα, από το οποίο απουσίαζε το ΕΛΑΜ, λόγω διαφωνίας στη δεύτερη παράγραφο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, το Εθνικό Συμβούλιο επικεντρώθηκε στη σημερινή ενέργεια της Τουρκίας για το Βαρώσι. Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί.

Την ίδια στιγμή, επαναλαμβάνει την ετοιμότητα για διάλογο μακριά από απειλές και τετελεσμένα στη βάση πλαισίου του ΟΗΕ, στη βάση ψηφισμάτων του ΣΑ και  αρχές και αξίες της ΕΕ.