Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτύξει ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκαλεί το ίδιο ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με συμπεράσματα από τις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Η έρευνα έγινε σε 560 εθελοντές και οδήγησε στην παραγωγή τόσο αντισωμάτων, όσο και των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων, με τα οποία ο οργανισμός προστατεύεται από ιούς, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή από 18-56, 56-69 και άνω των 70.

Πολύ σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα και των δοκιμών της τρίτης και τελικής φάσης που θα δείχνουν ακριβώς πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο στην αντιμετώπιση της COVID-19, δηλαδή το ποσοστό των εθελοντών που προστατεύονται από τη νόσο έχοντας λάβει το σκεύασμα.

Σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, μετά τη δημοσιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων στις δοκιμές του εμβολίου, ανέφερε ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το πειραματικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στο Reuters TV, ο διευθύνων σύμβουλος Ουγούρ Σαχίν, είπε ότι αν όλα πάνε καλά, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα μπορούσε να δώσει έγκριση για την επείγουσα χρήση του προς τα τέλη του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου, ή νωρίς στο δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Η υπό προϋποθέσεις έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιτευχθεί στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, πρόσθεσε ο Ουγούρ Σαχίν.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Πρόεδρος της εταιρείας που παράγει το ΕΜΒΟΛΙΟ Cure Vac, ανέφερε ότι αναμένεται να παραχθούν “από 300 έως 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2021 και 600 εκατομμύρια το 2022”.

“Όταν εμβολιαζόμαστε, δεν το κάνουμε μόνο για εμάς τους ίδιους αλλά για να προστατευτεί και ο πληθυσμός”, σημειώνει ο Ζαν Στεφάν και προσθέτει ότι “για να είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό, πρέπει να καλύψουμε το 60%-70% του πληθυσμού για να σταματήσει να κυκλοφορεί ο ιός.

Ερωτηθείς για το πότε θα ήταν εφικτό να εμβολιαστούν τα 8 εκατομμύρια των Βέλγων, σημειώνει ότι “θα ήταν στο τέλος του 2021, ή στις αρχές του 2022.