Σε κατάλογο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, με έργα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για το 2021 παγκύπρια, με στόχο να δώσουν ώθηση στην οικονομία, το μερίδιο της Λεμεσού κοστολογείται γύρω στα 10 εκατομμύρια.

Στα έργα για την επαρχία Λεμεσού, των οποίων η έναρξη προβλέπεται το 2021, περιλαμβάνεται η πρώτη φάση του παραλιακού πεζόδρομου Γερμασόγειας – Αγίου Αθανασίου, με κόστος 3,5 εκατομμύρια ευρώ, οι εργασίες για την οποία θα αρχίσουν τον ερχόμενο Ιούλιο και θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

Όπως ανέφερε στον σταθμό μας ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παραδώσει τα σχέδια για το έργο στην τοπική Αρχή, προκειμένου να τρέξει αυτή τις διαδικασίες των προσφορών, για σκοπούς επίσπευσης.

Αυτή την περίοδο ο Δήμος Γερμασόγειας βρίσκεται σε αναζήτηση Συμβούλου Μηχανικού, με στόχο πριν το Πάσχα να προκηρύξει προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα.

Η πρώτη φάση του παραλιακού πεζόδρομου θα ξεκινήσει δυτικά του ξενοδoχείου Crowne Plaza, με γεφύρι που θα τον συνδέσει με τον πεζόδρομο στο Δασούδι που θα ανακατασκευαστεί και διαπλατυνθεί και καταλήγει στο ξενοδοχείο Μιραμάρε στα ανατολικά, όπου επίσης θα κατασκευαστεί γέφυρα.

Περαιτέρω, στον Δήμο Λεμεσού θα ξεκινήσει το 2021 η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, με κόστος 3 εκατομμύρια. Η έναρξη του έργου καθορίστηκε για τον ερχόμενο Απρίλιο και η ολοκλήρωσή του τον Απρίλιο του 2023.

Τα έργα, που θα καλύψουν την ευρύτερη περιοχή νότια και βόρεια του ιερού ναού Παναγίας Xρυσαϊφυλιώτισσας, περιλαμβάνουν την αναμόρφωση με πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας του οικισμού, περιμετρικά του χώρου της εκκλησίας, την εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτροφωτισμού και νέου αστικού εξοπλισμού.

Επίσης, περιλαμβάνουν δαπεδοστρώσεις και επιδιορθώσεις πεζοδρομίων, υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, δημιουργία χρήσεων οι οποίες θα προσελκύουν και θα εξυπηρετούν τους πολίτες, καθώς επίσης και μέτρα σωστότερης κυκλοφοριακής διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής Αγίας Φύλας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, η διαμόρφωση κεντρικής πλατείας και παρακείμενων δρόμων στην κοινότητα Πελενδρίου, με κόστος €1 εκατομμύριο, θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022.

Τέλος, τον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσει η 2η φάση της ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα στην Απαισιά, με κόστος €2 εκατομμύρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.