Ένα ακόμα εμβόλιο πρόκειται να προστεθεί σύντομα στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο κατά του κορωνοϊού –το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ στις 27 Φεβρουαρίου και αναμένεται να λάβει το πράσινο φως στην Ευρώπη στις 11 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προπαραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις, με προοπτική για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων. Οι πρώτες παραδόσεις στην ΕΕ αναμένονται στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της J&J, το οποίο αναπτύχθηκε από την βελγική θυγατρική της Janssen, είναι ότι απαιτεί μόνο μία δόση, αντί για δύο όπως τα άλλα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ (AstraZeneca, Pfizer, Moderna).

Πόσο αποτελεσματικό είναι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ των κλινικών μελετών σε Αμερική και Νότια Αφρική, το εμβόλιο της J&J προλαμβάνει το 85% των σοβαρών περιστατικών Covid-19 και το 66% των συμπτωματικών κρουσμάτων. Κανένας θάνατος και καμία νοσηλεία δεν αναφέρθηκε μεταξύ των εμβολιασμένων εθελοντών της μελέτης.

Επιπλέον, το εμβόλιο προσφέρει ικανοποιητική προστασία από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer που απαιτεί βαθιά κατάψυξη, το εμβόλιο της Janssen διατηρείται σε απλό ψυγείο έως και για τρεις μήνες, συγκριτικά με έναν μήνα στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna.