Χωρίς αλληλεγγύη ή πανευρωπαϊκές λύσεις, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, επεσήμανε ξανά σήμερα η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των 27 Υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Η Επίτροπος τόνισε ότι ζήτησε από τα κράτη μέλη να αυξήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα εθνικά σχέδια εμβολιασμών.

Ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις εμβολίων θα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός τέταρτου εμβολίου που αναμένεται να εισέλθει στην αγορά τις προσεχείς εβδομάδες και κατέστησε σαφές στους Υπουργούς ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ανάμεσα στις παραδόσεις και τους εμβολιασμούς, ούτε και εμβόλια που δεν χρησιμοποιούνται.

Επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά την προσαρμογή και την αύξηση της παραγωγής νέων εμβολίων, εάν χρειαστεί, για τις μεταλλάξεις.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ταυτόχρονα περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ΕΕ και υπάρχουν σήμερα σε όλα τα κράτη μέλη, με τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε σοβαρότερες ασθένειες και νοσηλεία. “Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους”, τόνισε.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε και στην προετοιμασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που αναδύεται μακροπρόθεσμα και με την οποία θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων υγείας.

Ζήτησε, ωστόσο, από τους Υπουργούς “να ενισχύσουμε τη δράση μας τώρα αμέσως, αποφασιστικά και συλλογικά”.

Αναφέρθηκε στον έλεγχο εντοπισμού των μεταλλάξεων στο 5% -10% των τεστ μέσω του HERA Incubator και μέσω χρηματοδότησης 200 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς όλα τα κράτη μέλη δεν έχουν επαρκή ικανότητα και πρέπει να αρχίσουν να στέλνουν δείγματα στον ECDC .

Η ίδια ανέφερε ότι κάλεσε τους Υπουργούς να κάνουν μεγαλύτερη χρήση της παρακολούθησης των λυμάτων, ως εργαλείο για να επιταχύνουν τον εντοπισμό παραλλαγών και ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει μια σύσταση για αυτό.

Η Επίτροπος ζήτησε ακόμα αύξηση στις δοκιμές PCR και επεσήμανε ότι ως ΕΕ έχουμε μια κοινή λίστα δοκιμών ταχείας αντιγόνου COVID-19, μια σειρά δοκιμών για τις οποίες τα κράτη μέλη θα αναγνωρίσουν αμοιβαία τα αποτελέσματα και ένα κοινό τυποποιημένο σύνολο δεδομένων που θα συμπεριληφθούν στα πιστοποιητικά αποτελεσμάτων.

“Υπάρχει πλαίσιο ΕΕ για χρήση από τα κράτη μέλη και για να διασφαλιστεί ότι τα τεστ που γίνονται σε ένα κράτος μέλος θα ισχύουν και στα άλλα κράτη μέλη – κάτι κρίσιμο σήμερα, ιδίως στο πλαίσιο των ταξιδιών”, τόνισε.

“Και θα γίνει ακόμη πιο κρίσιμο, καθώς προχωρούμε στις εργασίες σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπου αυτό (ο εμβολιασμός) θα μπορούσε να είναι ένα χαρακτηριστικό που περιλαμβάνεται με σκοπό τη διευκόλυνση της χαλάρωσης των περιορισμών και την αποφυγή διακρίσεων”, είπε.

“Δεδομένου ότι απαιτούνται περισσότερα τεστ, αγοράζουμε πάνω από 20 εκατομμύρια ταχεία τεστ αντιγόνου για παράδοση έως τον Απρίλιο στα κράτη μέλη, χρησιμοποιώντας 100 εκατομμύρια ευρώ από το μέσο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης”, ανακοίνωσε η Επίτροπος, κάνοντας λόγο και για κοινή διαδικασία προμηθειών για ταχεία τεστ αντιγόνου – περισσότερα από 550 εκατομμύρια τους επόμενους μήνες – για τα κράτη μέλη.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι η βιομηχανική ομάδα εργασίας της ΕΕ “εργάζεται πλήρως για να μεγιστοποιήσει την παραγωγική ικανότητα εμβολίων και στο μέλλον, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε νέες ή προσαρμοσμένες συμφωνίες για εμβόλια κατά παραλλαγών”.