Τον αποκλεισμό επτά βασικών τραπεζών της Ρωσικής αγοράς ανακοίνωσε και επίσημα το Συμβούλιο της ΕΕ μετά την έγκριση του μέτρου, για το οποίο υπήρξε πολιτική συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών την Κυριακή. Μετά την απαραίτητη νομοτεχνική εργασία, το μέτρο συμφωνήθηκε επίσημα την Τρίτη το βράδυ από τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών μελών (COREPER).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) και VTB BANK. Μετά τη δημοσίευση του μέτρου στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τίθεται σε ισχύ στις 12 Μαρτίου, «ώστε να δοθεί στη SWIFT και άλλους φορείς μια σύντομη μεταβατική περίοδο ώστε να περιοριστούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τις οικονομικές αγορές στην ΕΕ», σύμφωνα με την Κομισιόν.

Με την εφαρμογή του μέτρου, οι επτά τράπεζες δεν μπορούν πλέον να προχωρούν σε αυτόματες συναλλαγές μέσω διαδικτύου, κάτι που αναμένεται να δυσκολέψει σε σημαντικό βαθμό τις εργασίες τους.

Το μέτρο λαμβάνεται σε συντονισμό με τις χώρες των G7 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς) και για τις επτά τράπεζες.

Ωστόσο, στις τράπεζες δεν περιλαμβάνονται η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζες της Ρωσίας, καθώς θεωρούνται απαραίτητες στα ευρωπαϊκά κράτη που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η λίστα μπορεί να διευρυνθεί ανάλογα με τη συμπεριφορά της Ρωσίας.

«Με ταχύτητα φωτός, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τρία κύματα βαριών κυρώσεων κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας, των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και της διεφθαρμένης ελίτ της» ανέφερε σε σχετική δήλωση η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της ΕΕ.

«Η σημερινή απόφαση να αποσυνδεθούν βασικές ρωσικές τράπεζες από το δίκτυο SWIFT θα στείλει ένα ακόμη πολύ σαφές μήνυμα στον Πούτιν και το Κρεμλίνο», πρόσθεσε.

Η ΕΕ απαγορεύει επίσης τις επενδύσεις σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, καθώς και την παροχή χαρτονομισμάτων σε ευρώ στη Ρωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ