Χωρίς ασπασμούς με τους νεονύμφους κατά τη χαιρέτιση και χωρίς πίστα για το γαμήλιο γλέντι, θα γίνονται τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα οι γάμοι με βάση το νέο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι.

Το πολυσέλιδο έγγραφο του πρωτοκόλλου έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και προβλέπει όλες τις οδηγίες και τα προστατευτικά μέτρα για τον κορωνοϊό, που αφορούν σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες μαζικές εκδηλώσεις.

Θα πρέπει να τοποθετείται ειδικό ασφαλές κιβώτιο ή τραπέζι για την τοποθέτηση των δώρων και φακελακίων προς το ζευγάρι για αποφυγή χειραψίας και άμεσης επαφής.

Καταμέτρηση των καλεσμένων από ορισμένο άτομο του προσωπικού του χώρου. Σε ώρες αιχμής όπου παρατηρείται συσσώρευση κόσμου θα πρέπει να ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος ατόμων από καταρτισμένο άτομο.

Η εξυπηρέτηση των προσκεκλημένων στο cocktail των γάμων θα γίνεται με τήρηση αποστασιοποίησης 2 μέτρων και για το σκοπό αυτό θα υπάρχει κατάλληλη σηματοδότηση στο έδαφος.

Σταθμοί απολύμανσης χεριών διαθέσιμοι στην είσοδο του κτηρίου και διάσπαρτα στον χώρο της δεξίωσης για συχνή απολύμανση.

Θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος διατήρησης αποστάσεων και του αριθμού καλεσμένων και στο χώρο όπου θα διεξάγεται το δείπνο του γάμου. Το ποτό θα σερβίρεται μόνο από το προσωπικό ανά ποτήρι.

Δεν πρέπει να υπάρχει προκαθορισμένος χώρος για χορό στην εκδήλωση (δηλαδή η γνωστή ΠΙΣΤΑ) ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Ο κόσμος θα μπορεί να κινηθεί περιμετρικά του χώρου στον οποίο ανήκει το τραπέζι που έχει οριστεί η θέση του, αναφέρει το πρωτόκολλο.

Ρύθμιση εισόδου – εξόδου ατόμων θα υπάρχει και στον χώρο του μπουφέ καθώς και άλλα μέτρα υγιεινής όπως προστατευτικά καλύμματα και απολυμάνσεις του χώρου.

Δημήτρης Στρατής