Ομάδα τεσσάρων έμπειρων ποινικών ανακριτών διόρισε ο αναπληρωτής Αρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου προκειμένου να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις έρευνες για εντοπισμό των υπευθύνων για τον θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου το 2005.

Την ομάδα των ανακριτών θα πλαισιώσει και ο ποινικός ανακριτής Αντώνης Αλεξόπουλος ο οποίος μαζί με τον Σάββα Μάτσα είχαν ετοιμάσει την έκθεση που κατέδειξε ότι ο Θανάσης Νικολάου έχασε τη ζωή του μετά από δολοφονία.

Οι ποινικοί ανακριτές θα έχουν ως έδρα την Λάρνακα και αναμένεται να προχωρήσουν σε ταχεία διερεύνηση των ευρημάτων της έκθεσης. Σκοπός της νέας έρευνας είναι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω της παρέλευσης 17 χρόνων, να εντοπιστούν οι δράστες του εγκλήματος και οι πιθανοί ηθικοί αυτουργοί. Κομβικής σημασίας αναμένεται πως θα είναι το γενετικό υλικό, από τρία πρόσωπα, που εντοπίστηκε τα ρούχα του εθνοφρουρού. 17 χρόνια πριν, είχαν ληφθεί δείγματα μόνο από δύο πρόσωπα και όχι από το σύνολο των προσώπων που υπηρετούσαν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός που είχε διενεργήσει αυτοψία και νεκροτομή στη σορό του Θανάση έχει αποστείλει μέσω του δικηγόρου του, επιστολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας με την οποία καταγγέλλει τους αστυνομικούς που ασχολήθηκαν τότε με την διερεύνηση της υπόθεσης ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Παραμένει άγνωστο κατά πόσο η Αρχή θα εξετάσει την καταγγελία του ιατροδικαστή, αφού οι ισχυρισμοί του αποτελούν μέρος της συνολικότερης διερεύνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η μητέρα του Θανάση Νικολάου, Αντριάνα, με σημερινές της δηλώσεις κάλεσε εκ νέου τον Γενικό Εισαγγελέα να κάνει δεύτερες σκέψεις για την απομάκρυνση του ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα από την διερεύνηση της υπόθεσης. Ανέφερε ακόμα ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας που για χρόνια χειρίστηκαν την υπόθεση.

Πολίτες που στηρίζουν τον αγώνα της μητέρας του Θανάση θα ζητήσουν την επιστροφή του κ. Μάτσα, στις έρευνες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο στις 4 το απόγευμα έξω από τη Νομική Υπηρεσία.