Συνάντηση με αντιπροσωπία της γαλλικής TOTAL είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι μελλοντικοί σχεδιασμοί της εταιρείας καθώς σε συνεργασία με την ΕΝΙ κατέχουν την άδεια εκμετάλλευσης και ανάπτυξης των 7 από τα 13 θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με τις περεταίρω εργασίες και ενέργειες της εταιρείας. Σύμφωνα με την Υπουργό αναμένεται ότι θα γίνουν από την TOTAL κάποιες επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κύπρο, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την χώρα να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση.

Κυρίως όπως είπε οι εργασίες οι οποίες δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν εντός της μέρας αφορούν στην ηλιακή ενέργεια και δραστηριοποίηση τον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Ερωτηθείσα πότε θα προχωρήσει η εκμετάλλευση φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 και το κοίτασμα Καλυψώ, της Κυπριακής ΑΟΖ, η Νατάσα Πηλείδου σημείωσε ότι ο διαχειριστής του τεμαχίου είναι η ΕΝΙ, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο. Θα συνεχίσει είπε ωστόσο, η έντονη δραστηριότητα και θα προχωρήσει με γρήγορα βήματα η όλη διαδικασία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό θα ακολουθήσουν συναντήσεις τόσο με την κοινοπραξία των ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ όσο και με την κοινοπραξία των Exxonmobil και Qatar petroleum η οποία έχει μεταξύ άλλων έχει την άδεια για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Γλαύκος».

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε αρκετές δηλώσεις τόσο από πλευράς της κυβέρνησης όσο και από πλευράς εταιρειών για επίσπευση της διαδικασίας εξόρυξης φυσικού αερίου. Μάλιστα ανακοινώθηκαν και πιθανοί σχεδιασμοί για το πως θα προχωρήσει η διαδικασία εξόρυξης και εκμετάλλευσης, με επικρατέστερο σενάριο την όδευση μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στο τερματικό Ιτγκούκ της Αιγύπτου.

Όπως είπε η κ. Πηλείδου, πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συνεργασία των κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το πολύαναμενώμενο πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.