Έντονος είναι ο απόηχος των τραμπουκισμών και των επεισοδίων που συνέβησαν χθες βράδυ έξω από την Βουλή και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, από ομάδα πολιτών που συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν υπέρ του Γρίβα Διγενή.
Διοργανωτές της συγκέντρωσης ήταν το Ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα – Διγενή και ο σύνδεσμος φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ.

Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για το σταύρωμα κονδυλίων που σχετίζονται με τον Γρίβα και για το ψήφισμα που υιοθέτησε προ ημερών η Βουλή για την Δημοκρατική αντίσταση στο πραξικόπημα και στην εισβολή, στο οποίο υπάρχει αναφορά ότι ο Γρίβας είναι ανάξιος κάθε τιμής.

Έξω από το κοινοβούλιο ακούστηκαν διάφορα συνθήματα που στην ουσία ήταν επανάληψη συνθημάτων της δεκαετίας του 60’ και του 70’ και παρά την έντονη παρουσία Αστυνομικών δυνάμεων διαδηλωτές έριξαν πέτρες και έσπασαν ένα τζάμι του κοινοβουλίου.

Τα επεισόδια καταδίκασε από την Ισπανία όπου βρίσκεται για την τη Σύνοδο Κορυφής των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι ανάλογες ακραίες συμπεριφορές ούτε επιτρέπονται, ούτε συμβάλλουν στην ενότητα και ομοψυχία που επιβάλλεται να επικρατεί σε μια υπό κατοχή χώρα.

Mαζί με τον όχλο των διαδηλωτών βρέθηκαν σε κάποια φάση και τρείς βουλευτές, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο βουλευτής του κόμματος Σωτήρης Ιωάννου και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Κάποιοι παρευρισκόμενοι εξύβρισαν με χυδαίο τρόπο βουλευτές. Μια απ’ αυτούς ήταν η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου η οποία σε σημερινές της δηλώσεις που έγιναν στην τηλεόραση του Alpha, ανακοίνωσε ότι επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς που εκπροσωπούν το κράτος δικαίου στην Κύπρο, προτίθεται να καταγγείλει το συμβάν, με επιστολή στους δύο προέδρους της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Επιτροπή για τις Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θα ζητήσει όπως είπε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τι συμβαίνει με το κράτος δικαίου στον τόπο μας, όταν η μόνη αντίδραση της Αστυνομίας ήταν να της πει να κάνει καταγγελία. Η βουλεύτρια αποκάλυψε ότι λόγω των θέσεων της σε διάφορα ζητήματα, δέχεται απειλητικά μηνύματα μέσω διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι κάποιοι από όσους συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή κατά την αποχώρηση τους έριξαν πέτρες, σπάζοντας την γυάλινη είσοδο των γραφείων του κόμματος και ακολούθως έριξαν φωτοβολίδα για να κάψουν τα γραφεία. Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας και βίντεο από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, που δείχνουν τους βανδαλισμούς.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε ότι αξιολογούνται τα κλειστά κυκλώματα και κάποιες μαρτυρίες προκειμένου να οδηγηθούν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών.

Λόγω του πολωμένου κλίματος που επικρατεί ο αρχηγός της Αστυνομίας έχει δώσει ήδη εντολές για να είναι πιο έντονη η παρουσία μελών της Δύναμης σε διάφορα σημεία, άλλωστε το Σαββατοκύριακο θα γίνουν και διάφοροι ποδοσφαιρικοί αγώνες.