Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει «δεσμευμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να επιτευχθεί μία δίκαιη και με διάρκεια λύση στην Κύπρο εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Λίο Ντόχερτι.

Ο Υπουργός δέχθηκε αυτή την εβδομάδα μία ακόμα κοινοβουλευτική ερώτηση για το Κυπριακό, μετά από το ερώτημα που του είχε θέσει η φιλοκύπρια βουλευτής των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς.

Αυτή τη φορά, σε γραπτή ερώτηση, ο Συντηρητικός βουλευτής Τζάιλς Γουάτλινγκ ζήτησε να πληροφορηθεί την αποτίμηση που έχει κάνει το Foreign Office αναφορικά με τον βρετανικό ρόλο «στην προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης στην Κύπρο».

Απαντώντας ο Υπουργός Ευρώπης σημείωσε αρχικά πως η βρετανική κυβέρνηση παραμένει «δεσμευμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να επιτευχθεί μία δίκαιη και με διάρκεια λύση στην Κύπρο εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Ντόχερτι πρόσθεσε πως τη δέσμευση αυτή είχε τονίσει ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προς τον τότε ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, όταν ο δεύτερος είχε επισκεφθεί το Λονδίνο το Νοέμβριο.

Ο Υπουργός συμπλήρωσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο συνδιαλέγεται ενεργά με όλα τα μέρη επ’ αυτού και συνεισφέρει στη διαδικασία λύσης με μια σειρά τρόπων, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης στρατιωτικού προσωπικού στην Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο».

Ο κ. Ντόχερτι κατέληξε υπενθυμίζοντας πως η βρετανική πλευρά ηγήθηκε τον Ιανουάριο της σύνταξης του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της εντολής της UNFICYP, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας διατηρώντας τη μακροχρόνια ενότητα του Συμβουλίου αναφορικά με την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ