Η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής επαναρχίζει τον έλεγχο των πολιτογραφήσεων επενδυτών μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει σταλεί σχετική επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Πρέπει να σας πω σήμερα το πρωί διαβιβάσαμε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ και ζητάμε κατάλογο όλων ανεξαίρετα των πολιτογραφήσεων που έγιναν από το 2007 μέχρι σήμερα και ο λόγος είναι γιατί σχεδιάζουμε ήδη τον τρόπο με τον οποίο θα προβούμε σε νέους ελέγχους», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της δεύτερης κατάθεσής τους στην ερευνητική επιτροπή για την εταιρεία Cypra.

Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε ότι η Υπηρεσία είχε από τον Ιούλιο του 2019 προσπαθήσει να συλλέξει στοιχεία, αλλά έδωσε χρόνο για την ολοκλήρωση της έρευνας της επιτροπής υπό την Δήμητρα Καλογήρου, ενώ όταν έκανε νέα προσπάθεια είχε διοριστεί η Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Μύρωνα Νικολάτο «η οποία αποτέλεσε την αιτία για να μην δοθούν και πάλι στοιχεία στην Υπηρεσία μας», όπως είπε.

Εξηγώντας ότι οι έλεγχοι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι κατά βάση δειγματοληπτικοί, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως υπάρχουν όμως κάποιες πτυχές οι οποίες θα εξεταστούν, όχι δειγματοληπτικά, αλλά όλες τις πολιτογραφήσεις, όπως για παράδειγμα αν οι επενδυτές διατήρησαν την κατοικία τη οποία είχαν δηλώσει ότι αγόρασαν, αν αυτή η κατοικία κατασκευάστηκε στη πράξη και δεν έγινε στα χαρτιά, αν έγινε η μεταβίβαση, κάποια φορολογικά θέματα όπως τον χειρισμό του ΦΠΑ του 5%. «Είναι πτυχές οι οποίες ενδεχομένως να μην τις είδε και η ερευνητική επιτροπή ή και να τις είδε θεωρούμε ότι είναι κάτι υψηλού ενδιαφέροντος για την υπηρεσία μας διότι αφορά δημόσια έσοδα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση τι έχει πράξει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε περίπτωση που η απάντηση είναι εκ νέου αρνητική, ο κ. Μιχαηλίδης διατύπωσε την άποψη πως η απάντηση του ΥΠΕΣ θα είναι θετική.                   

«Θέλω να πιστώσω το Υπουργείο ότι παρά τη διαφωνία με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα μετά τον Αύγουστο του 2020 έχουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις επαναλάβει ότι θα μας δοθούν τα στοιχεία μόλις ολοκληρώσει η ερευνητική επιτροπή το έργο της. Πιστεύω ότι η απάντησή τους θα είναι θετική και δεν θέλω να συζητήσω ένα σενάριο το οποίο μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί», κατέληξε.