Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη αρχίσει και αποστέλλει  γραπτά μηνύματα σε πολίτες, σχετικά με τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού για τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ενημέρωση των δικαιούχων προέκυψε σε μεγάλο βαθμό από την καθυστέρηση στην αποστολή της ποσότητας εμβολίων από την παρασκευάστρια εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί ο επαναπρογραμματισμός 12,600 ραντεβού, ενώ προχωρά ο επαναπρογραμματισμός τις επόμενες ημέρες άλλων 25,000 ραντεβού που αφορούν την περίοδο μέχρι και τις 23 Ιουνίου.

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται μέσω του λογισμικού με γραπτό μήνυμα.

 Σημειώνεται ότι στα Κέντρα Εμβολιασμού της Πόλεως Χρυσοχούς και του Νοσοκομείου Τροόδους ξεκίνησε ο επαναπρογραμματισμός και γίνεται τηλεφωνικά.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται για ακόμα μια φορά η σημασία ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού σχεδίου σύμφωνα με το εμβόλιο που χορηγείται στον κάθε πολίτη.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν του ρίσκου, ενώ όπως έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες διεθνώς, ο εμβολιασμός παρέχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και προστασία μόνο με την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη του εμβολιαστικού μας πλάνου.

Μέχρι και τις 25 Μαΐου, ποσοστό 50,4% έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση (372,696 άτομα) και ποσοστό 23,7% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (175,219 άτομα).