Την απόφαση να λειτουργήσουν από την 21η Μαΐου τα δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει η φοίτηση των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου και του Γ’ έτους των Τεχνικών Σχολών.

Σε δηλώσεις μετά τη διευρυμένη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την ειδική συμβουλευτική ομάδα του υπουργείου Υγείας και αριθμό υπουργών, η οποία διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι την Πέμπτη, 21 Μαΐου, θα παρουσιαστεί στα δημοτικά σχολεία και στα Γυμνάσια η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα, όπως θα ειδοποιηθούν από τις διευθύνσεις των σχολείων. Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου θα λειτουργήσουν εναλλάξ οι δύο ομάδες μαθητών στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια, διευκρίνισε.

Κλειστά μένουν νηπιαγωγεία-προδημοτική

Ο υπουργός Παιδείας είπε εξάλλου ότι αποφεύγεται προς το παρόν η φοίτηση της προδημοτικής εκπαίδευσης και των νηπιαγωγείων, ενώ οι μαθητές της Α’ και Β τάξης του Λυκείου και του Α’ και Β’ έτους των Τεχνικών Σχολών θα συνεχίσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ακόμη, όπως ενημέρωσε ο υπουργός, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα εντατικοποιηθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι σε Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστούν και στα Λύκεια, ώστε να παρακολουθεί η επιστημονική ομάδα την επαναδραστηριοποίηση στα σχολεία.

Για τις αποφάσεις, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι ελήφθησαν υπόψη «τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εμπειρία άλλων χωρών που έχουν ήδη προχωρήσει σε επαναλειτουργία των σχολείων αλλά και τα αποτελέσματα της μεγάλης δειγματοληπτικής έρευνας 800 ατόμων», που συμπεριέλαβε και παιδιά.

ΚΥΠΕ