Ο Δήμος Ύψωνα δεν θα συγκατατεθεί στην κατασκευή αποχετευτικού στον υπό δημιουργία Δήμο Κουρίου, αν δεν επανέλθει η παλαιότερη απόφαση για επιχορήγηση με ποσοστό 80%-20% από το κράτος και την τοπική αρχή αντίστοιχα, διαμήνυσε ο Δήμαρχος Παντελής Γεωργίου, προσθέτοντας πως με μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης, οι δημότες καλούνται να πληρώσουν 70% συνεισφορά.

Ο Δήμαρχος Ύψωνα υπέδειξε πως ενώ υπήρχαν κεφάλαια στον προϋπολογισμό του ΤΑΥ για το έργο από το 2019, αυτό δεν προωθήθηκε, παρόλο που ο Ύψωνας ήταν θετικός και το 2020 η κυβέρνηση άλλαξε τα ποσοστά που είχε αποφανθεί η ίδια το 2016, «τιμωρώντας» ουσιαστικά τους δημότες.

Υπεδειξε ακόμη, πως με τη φορολογία 7 τοις χιλίοις που επέβαλε το κράτος οι δημότες Ύψωνα θα πληρώνουν διπλάσια, από αυτά που πληρώνει ο μέσος Λεμεσιανός.

Λόγω της διαφοράς ο Δήμος Ύψωνα δεν έχει αποστείλει στα Κρατικά Τμήματα τα όρια υδατοπρομήθειας, κάτι που όπως είπε ο δημαρχος θα πράξει μόλις θα επανέλθει η χρηματοδότηση στο 80% με 20%.

Να σημειωθεί πως στις 16 Μαΐου 2022 απέστειλε αυστηρή επιστολή προς τα αρμόδια κρατικά τμηματα το ΣΑΛΑ, αξιώνοντας απαντήσεις για θέματα που αφορούν το αποχετευτικό του Κουρίου, πρώτο εκ των οποίων ήταν η χρηματοδότηση, χωρίς μέχρι σήμερα να λάβει απάντηση.

Η διαφορά για τη χρηματοδότηση του αποχετευτικού φρενάρει και τη σύνδεση του Δήμου Κουρίου με το ΣΥΛ,  παρόλο που οι διαδικασίες γι’ αυτή έχουν προχωρήσει αρκετα, όπως επισήμανε ο Παντελής Γεωργίου.

«Εφόσον ενταχθούμε στο ΣΥΛ η εξουσία θα φύγει από το δήμο και θα μπορεί αυτό να δώσει τα όρια υδατοπρομήθειας στο κράτος» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη σύνδεση με το ΣΥΛ ο Δήμος έχει υποβάλει και αίτημα να του δοθεί η άδεια να ποτίζει με πόσιμο νερό για ένα μεταβατικό στάδιο 5 χρόνων τα 170 πάρκα του, λόγω του ότι δεν διαθέτει αρδευτικό γι’ αυτά, το οποίο για να δημιουργηθεί θα κοστίσει γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.

«Απαιτείτε μακροχρόνιος σχεδιασμός για να γίνει και θα επεκταθεί και στις κοινότητες που έχουν άλλα 150 πάρκα» επισήμανε ο κ. Γεωργίου, προθετοντας πως δεν μπορουν να αφεθούν τα χιλιάδες δέντρα σε αυτά, να ξηρανθούν.