Επαναφέρονται τα μέτρα περιορισμού που είχαν αρθεί από πολλές κυβερνήσεις, αφού νέα ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφονται παγκοσμίως, προκαλώντας ανησυχία στις αρχές των χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα από τον νέο κορωνοϊό.

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει 130 χώρες ως «περιοχές κινδύνου» και επιβάλλει κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από αυτές είτε τεστ (το οποίο διενεργείται δωρεάν), είτε καραντίνα 14 ημερών.

Στη λίστα των περιοχών κινδύνου περιλαμβάνονται η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αλβανία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο.

Στην Ρουμανία η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανάμεσά τους τη λειτουργία με μειωμένο ωράριο των μπαρ και των εστιατορίων, καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει από τις αρχές να εγκρίνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους κάποιες ώρες της ημέρας και σε κάποια σημεία όπου ενδέχεται να υπάρξει συνωστισμός.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 2.308 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ, ενώ  οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες άλλους 1.592 θανάτους σε 24 ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό, που είχε να φθάσει σε αυτό το επίπεδο δυόμισι μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Στην Αυστραλία, μέλη των ενόπλων δυνάμεων και υγειονομικό προσωπικό, που συνήθως αναπτύσσεται σε περιοχές καταστροφών, στάλθηκε σε οίκους ευγηρίας στη Μελβούρνη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού στη χώρα.

Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αυστραλίας, έχει επιβληθεί εκ νέου lockdown, γεγονός που καθυστέρησε την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ανάγκασε και άλλες πολιτείες να κλείσουν τα σύνορά τους.

Και τέλος στην Ελλάδα, υποχρεωτική από σήμερα γίνεται η χρήση μάσκας σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, στις τράπεζες, στα καταστήματα λιανικής, σε χώρους εξυπηρέτησης κοινού, σε σούπερ μάρκετ, κέντρα αισθητικής, νοσηλευτικά ιδρύματα και Μέσα Μεταφοράς, ταξί και ασανσέρ.

Η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίστηκε στην απόφαση αυτή, βλέποντας να καταγράφεται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, naftemporiki, ΑΠΕ-ΜΠΕ