Εντείνονται οι πληροφορίες που φέρουν την τουρκική πλευρά να προχωρεί σε άνοιγμα ενός τμήματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Οι φήμες αυτές ώθησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προχωρήσει χθες βράδυ σε τηλεφωνική ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ χθες το πρωί για το ίδιο θέμα συνομίλησε τηλεφωνικά και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Στην απογευματινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, που συνέρχεται με βασικό θέμα τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες της περασμένης εβδομάδας, αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Αμμοχώστου και οι κινήσεις που ετοιμάζει η τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έρχονται στο προσκήνιο, οι τελευταίες κινήσεις στα κατεχόμενα δεν είναι άσχετες με τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και μια ύστατη προσπάθεια της Άγκυρας να βοηθήσει τον εκλεκτό της, Ερσίν Τατάρ, να αναδειχθεί ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι τη δεδομένη στιγμή η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε άνοιγμα του κλειστού κομματιού των Βαρωσίων. Θα επιχειρηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, το ολοκληρωτικό άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, αφού ήδη ένα κομμάτι της παραλίας έχει ανοίξει από τον Αύγουστο του 2017.

Παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων (αν γίνει) δεν θα επιφέρει αλλαγή στο στάτους κβο της κλειστής πόλης, η αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς εδράζεται στο χρονικό σημείο που επιχειρείται μια πρώτη απόπειρα και στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, ιδιαίτερα στην αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ, ότι στη δεδομένη στιγμή που επιχειρείται η εξομάλυνση της κρίσης στην Α. Μεσόγειο, θα αφεθεί ανεπηρέαστη η πόλη της Αμμοχώστου.

Οι πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος δεν αποκλείουν –στη βάση των σχεδιασμών που γίνονται από την Άγκυρα για επηρεασμό ψηφοφόρων στις εκλογές στα κατεχόμενα- να προσδοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Προφανώς, με έντονη την παρουσία από πλευράς Τουρκίας, ίσως με τη συμμετοχή σε τελετή του Ερντογάν ή του Τσαβούσογλου.