Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει ο Υπουργός Ενέργειας σε σχέση με την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στο έργο εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Σε δηλώσεις του, που έγιναν με το πέρας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας που εξέτασε το θέμα, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επόμενων ημερών θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την κινέζικη εταιρεία CPP-METRON, για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο κ. Παπαναστασίου ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συζητήσεις με τον κινέζο εργολάβο, μετά από την απαίτηση του σε διαιτητικό δικαστήριο στο Λονδίνο για την καταβολή επιπλέον πληρωμής 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υπουργός Ενέργειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατάληξη του διαλόγου να μην αφορά την συνέχιση των εργασιών με τον ίδιο εργολάβο, αλλά συμβιβαστική λύση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

Δήλωσε ότι η κατεύθυνση που δόθηκε στην ΕΤΥΦΑ, η οποία διεξάγει τον διάλογο με την Κινεζική εταιρεία, είναι ότι το έργο είναι πολύ σημαντικό και η ολοκλήρωση του τερματικού, είναι βασικός πυλώνας για την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ερωτηθείς, πότε υπολογίζεται να υπάρξει κατάληξη στις διαβουλεύσεις με την Κινεζική εταιρεία, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία.
Υπάρχει η θέληση και των δύο πλευρών να καταλήξουν σε κάτι διαφορετικό, το αφορά στον «ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, πιθανόν και εκτός σύμβασης» είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Όπως πληροφορηθήκαμε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία που προηγήθηκε αυτό που τονίστηκε είναι ότι ένα σημαντικό θέμα που παραμένει είναι κατά πόσο η εταιρεία θα δώσει την συγκατάθεση της, για να επιστρέψει στην Κύπρο το πλοίο σκάφος «ΕΤΥFΑ Προμηθέας», το οποίο βρίσκεται στην Σανγκάη.

Η ιδιοκτησία ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν κατέχει το πλοίο το οποίο για να έρθει πρέπει να πιστοποιηθεί από Νηογνώμονα ο οποίος για να ανάψει το πράσινο για το ταξίδι, νοουμένου ότι θα γίνουν όλες οι διευθετήσεις για τον απόπλου του πλοίου.