Προσχέδιο οδικού χάρτη με τον οποίο το κράτος θα διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες, έθεσε ενώπιον των επιστημόνων ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε σύσκεψη που άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους ειδικούς ότι τις επόμενες δύο με τρείς εβδομάδες, αναμένονται νεότερα σε σχέση με την παραλαβή των νέων εμβολίων για την Covid – 19, καθώς και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου να χορηγηθούν σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα με το πέρας της σύσκεψης τα νέα εμβόλια θα προστατεύουν και από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τρόπους για αξιοποίησή τους.

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες επτά ημέρες όλοι θα δώσουν κάποιες εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να παρουσιαστεί ο τελικός οδικός χάρτης στις 30 Αυγούστου, πριν από τη μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ενημερωθήκαμε στη σύσκεψη, αφενός συζητήθηκαν τρόποι αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ενόψει των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία. Αφετέρου, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για εντοπισμό των κρουσμάτων, μέσα από το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Ένα τρίτο ζήτημα παραμένει η διαχείριση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία.

Ενώπιον των ειδικών τέθηκαν και τα πρωτόκολλα που ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας και θα εφαρμοστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Θα υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις για τα δημοτικά που υπενθυμίζεται ανοίγουν για τους μαθητές στις 12 Σεπτεμβρίου σε σχέση με τα γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές που ανοίγουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι κεντρικός άξονας του προσχεδίου οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε, για τη διαχείριση της πανδημίας, το άνοιγμα των σχολείων. Όπως ανέφερε ο κύριος Χατζηπαντέλα υπάρχει εισήγηση για επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία με ένα ράπιντ τεστ διάρκειας 48 ωρών πριν από τις προσέλευση στις τάξεις.

Υποχρεωτική θα παραμείνει, όπως είπε, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρρους για άτομα άνω των δώδεκα ετών.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου, το τελικό σχέδιο και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί αναμένεται να εγκριθούν πριν από το τέλος του μήνα.