Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 564, ενώ 181 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 122.709. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 0,34%.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, 61 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 22 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 61,3% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
 
Επιπρόσθετα, 7 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Την Τρίτη, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 52.794 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
 
Θάνατοι από τη νόσο COVID-19
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 564, εκ των οποίων 358 άντρες (63%), και 206 γυναίκες (37%).
 
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76,2 έτη.
 
Νοσηλευόμενοι
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 61 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 22 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
 
Από τους 22 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 11 είναι διασωληνωμένοι, ο ένας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 10 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 11 ασθενείς, εκ των οποίων 8 στον Θάλαμο COVID και 3 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται 13 ασθενείς, εκ των οποίων 12 στον Θάλαμο COVID και 1 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσηλεύονται 15 ασθενείς, εκ των οποίων 10 στον Θάλαμο COVID και 5 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου νοσηλεύονται 6 ασθενείς, εκ των οποίων 5 στον      Θάλαμο COVID και 1 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Μακάρειο νοσηλεύονται 4 ασθενείς στον Θάλαμο COVID.
 
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 12 ασθενείς, εκ των οποίων 11 Διασωληνωμένοι και 1 εκτός αναπνευστήρα.
 
Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου)
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, από τις 52.794 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν οι 4.726 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 48.068 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 181 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:
 
24 κρούσματα από 364 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

10 κρούσματα από 2.226 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

36 κρούσματα από 1.615 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

7 κρούσματα από 303 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.

70 κρούσματα από 27.553 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.

34 κρούσματα από 20.515 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
 
Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος: 218 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
 
Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:
 
Στην Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 1.735 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 4 θετικά, στην Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 693 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 8 θετικά, στην Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 516 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 5 θετικά, στην Πάφο πραγματοποιήθηκαν 264 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 4 θετικά, στην Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκαν 108 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό.
 
Σε Οίκους Ευγηρίας, στην Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 457 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό , στην Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 404 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στην Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 227 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.
 
Στη Δημοτική Εκπαίδευση, στην Λευκωσία  πραγματοποιήθηκαν 1.714 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στην Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 793 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 4 θετικά, στην Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 774 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό, στην Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκαν 185 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.
 
Στην Μέση Εκπαίδευση, στην Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 4.456 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στην Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 3.367 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 4 θετικά, στην Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 2.223 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στην Πάφο πραγματοποιήθηκαν 1.446 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό, στην Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκαν 895 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.

Σε Κλειστές Δομές πραγματοποιήθηκαν 188 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό, σε Ειδικά Σχολεία πραγματοποιήθηκαν 17 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, σε Δειγματοληπτικό έλεγχο επιβατών στα Αεροδρόμια πραγματοποιήθηκαν 53 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ