Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση πως έχει ζητήσει από τον εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), για ανθρωπιστικούς λόγους, να ζητήσει την άμεση ανασκαφή χώρου όπου φέρονται να είναι θαμμένοι δυο Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. 

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Φωτίου αναφέρει πως «δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που δημοσιεύονται πληροφορίες για μαζικούς χώρους ταφής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο». «Σε κάθε περίπτωση, είχαμε εκφράσει και δημόσια τις έντονες ανησυχίες μας για την πιθανότητα καταστροφής των χώρων ταφής, λόγω των έργων που εκτελούνται μετά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο», προσθέτει.

Είχαμε, επίσης, ζητήσει, αναφέρει, «την άμεση καταγραφή, χαρτογράφηση και προστασία όλων των χώρων που βρίσκονται εντός της αυθαίρετα αποκαλούμενης στρατιωτικής ζώνης του τουρκικού στρατού ώστε να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση η ανασκαφή τους».

Ο κ. Φωτίου αναφέρει πως «η πληροφορία που δημοσιεύτηκε χτες στον τ/κ Τύπο αλλά και στα ε/κ ΜΜΕ, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική δύναμη, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες επίτευξης προόδου».

Σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος χώρος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πιθανόν να βρίσκεται εντός στρατιωτικής ζώνης και ως εκ τούτου, αν αυτό ισχύει, δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης για τις ανάγκες των ερευνών και της εκταφής. «Η εξασφάλιση άδειας από τον κατοχικό στρατό, σύμφωνα με την μέχρι τώρα πρακτική, είναι μεν μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά βασίζεται περισσότερο σε σκοπιμότητες, τακτικισμούς και εντυπώσεις παρά στην ουσία, που είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση για έρευνες και εκταφές», αναφέρει.

«Το δεύτερο μείζον θέμα που αναδεικνύει η πληροφορία που δημοσιεύτηκε είναι η ανάγκη για μελέτη των αρχείων του τουρκικού στρατού το οποίο αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημά μας, εδώ και 10ετίες», προσθέτει. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ταφή έγινε από Τούρκους στρατιώτες μετά από οδηγίες του Διοικητή τους. Είναι σίγουρο ότι στα αρχεία του τουρκικού στρατού θα είναι καταγραμμένο το περιστατικό στην έκθεση που υπέβαλε στους ανωτέρους του ο Διοικητής της Μονάδας», σημειώνει ο κ. Φωτίου.

«Έχω ζητήσει από τον Εκπρόσωπό μας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, για ανθρωπιστικούς λόγους, να ζητήσει την άμεση ανασκαφή του χώρου», προσθέτει. 

Ο κ. Φωτίου επαναλαμβάνει ότι «το πάγιο αίτημά μας προς την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους ουσιαστικά, με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό στην επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη προόδου». 

Αναφέρομαι συγκεκριμένα, προσθέτει, στην ανάγκη μελέτης των τουρκικών αρχείων, στην απρόσκοπτη πρόσβαση για έρευνες και εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες, στο μείζον θέμα της σκόπιμης μετακίνησης λειψάνων και την ανάγκη για υπόδειξη των μαζικών χώρων ταφής, που δημιούργησε ο τουρκικός στρατός μετά από τις περισυλλογές των νεκρών που έγιναν από τα πεδία των μαχών.

Πηγή: ΚΥΠΕ