Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 557, ενώ 131 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 120.992. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 0,23%.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, 60 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 22 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 56,67% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
 
Επιπρόσθετα, 11 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Έχουν πραγματοποιηθεί την Πέμπτη συνολικά 56.507 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
 
Θάνατοι από τη νόσο COVID-19
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 557, εκ των οποίων:354 άντρες (64%) και 203 γυναίκες (36%).
 
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76,3 έτη.
 
Νοσηλευόμενοι
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 60 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 22 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
 
Από τους 22 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 12 είναι διασωληνωμένοι, ο ένας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι εννέα σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 15 ασθενείς, εκ των οποίων 11 στον Θάλαμο COVID και 4 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται 12 ασθενείς, εκ των οποίων 10 στον Θάλαμο COVID και 2 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσηλεύονται 10 ασθενείς, εκ των οποίων 8 στον Θάλαμο COVID και 2 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου νοσηλεύονται 8 ασθενείς, εκ των οποίων 7 στο Θάλαμο COVID και 1 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Μακάρειο νοσηλεύονται 2 ασθενείς στο Θάλαμο COVID.
 
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 13 ασθενείς, εκ των οποίων 12 Διασωληνωμένοι και 1 εκτός αναπνευστήρα.
 
Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου)
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, από τις 56.507 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν οι 4.916 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 51.591 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 131 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:
 
10 κρούσματα από 245 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 
4 κρούσματα από 2,571 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
 
39 κρούσματα από 1,783 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
 
6 κρούσματα από 198 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
 
55 κρούσματα από 30,811 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.
 
17 κρούσματα από 20,780 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
 
Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος: 119 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
 
Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:
 
Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 1.978 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 6 θετικά, στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 672 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στην Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 607 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό, στην Πάφο πραγματοποιήθηκαν 329 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 4 θετικά, στην Αμμόχωστος πραγματοποιήθηκαν 120 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.
 
Σε Οίκους Ευγηρίας, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 528 τεστ και στη Λεμεσό 250 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.
 
Στη Μέση Εκπαίδευση, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 4.399 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό, στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 3.430 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 2.266 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 2 θετικά, στην Πάφο πραγματοποιήθηκαν 1.438 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό, στην Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκαν 908 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.
 
Στη Δημοτική Εκπαίδευση, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 686 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 335 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό, στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 240 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στην Πάφο πραγματοποιήθηκαν 205 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στην Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκαν 201 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.
 
Επιπρόσθετα, σε Κλειστές Δομές πραγματοποιήθηκαν 1.184 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, σε Έλεγχο τουριστών – ΠΑΣΥΞΕ πραγματοποιήθηκαν 39 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, σε Ειδικά Σχολεία πραγματοποιήθηκαν 806 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, σε Δειγματοληπτικό έλεγχος επιβατών στα Αεροδρόμια πραγματοποιήθηκαν 159 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ