Την ένταξη του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στόχος είναι η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ, αλλά και η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Η πρόταση προβλέπει τη μεταστέγαση των κεντρικών υποδομών της σχολής από την Αγλαντζιά στην Πάφο και στο ΤΕΠΑΚ, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει σχολή Τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εισήγηση είναι αποτέλεσμα υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπ. Παιδείας με το ΤΕΠΑΚ και τον δήμο Πάφου.

Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε ότι η προσπάθεια θα αποφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Η επιλογή της Πάφου, όπως είπε, έγινε μέσα από έρευνα και στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το 40% του τουρισμού είναι στην Πάφο.

Διαφωνία εκφράζει η διεύθυνση του ΑΞΙΚ. Η διευθύντρια του ιδρύματος, Εύη Σωτηρίου, αναφέρθηκε σε εντελώς λάθος στοιχεία από την ορθολογιστική μελέτη του Υπουργείου η οποία δεν δόθηκε στο ΑΞΙΚ.

Υποστήριξε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση του ΑΞΙΚ στο σημείο που τώρα βρίσκεται και όχι η μεταφορά του.

Επιφυλάξεις εκφράζει και ο ΠΑΣΥΞΕ.

Πάντως ο δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι έγινε ήδη αγορά τεμαχίων αξίας €16-17 εκατ. και πως ξεκίνησαν και οι εργασίες για μετατροπή του νέου δημοτικού μεγάρου σε Πανεπιστημιούπολη.

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών του ΑΞΙΚ είπε πως είναι υπέρ της αλλαγής, νοουμένου ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών, όπως τους υποσχέθηκε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ.

Το θέμα θα επανεξεταστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας.