Προβληματισμό κι ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί η πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο κι ο φόβος μήπως η έξαρση της πανδημίας λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν 265 κρούσματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι εγχώριες λοιμώξεις που καταγράφηκαν στις Επαρχίες Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Ακολουθούν οι Επαρχίες Λεμεσού και με λιγότερα κρούσματα η Λευκωσία και η Πάφος. Οι ειδικοί διαπιστώνουν, επίσης, αύξηση τόσο των εστιών, όσο και της αλυσίδας μετάδοσης σε παγκύπριο επίπεδο, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο και στα σχολεία. Σε 16 ημέρες, εντοπίστηκαν 15 κρούσματα στα σχολεία, ανάμεσά τους και σ’ ένα δημοτικό. Και οι αλυσίδες μετάδοσης που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο παραμένουν ενεργές, συνεχίζοντας να «βγάζουν» καθημερινά κρούσματα.

Το καμπανάκι κινδύνου έχει κτυπήσει στην Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, στο μικροσκόπιο της οποίας βρίσκονται πλέον τα επιδημιολογικά δεδομένα πολλών περιοχών, αλλά και ο τρόπος εξάπλωσης του ιού, επιχειρώντας με μέτρα στην αναχαίτιση αυτής της έξαρσης, της πανδημίας.

10 ασθενείς στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Δέκα ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Από τους δέκα ασθενείς, οι τέσσερις βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με την κατάσταση της υγείας τους να κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως σταθερή.
Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου, φιλοξενούνται 66 άτομα, τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.