Να εξετάσει και να ενσωματώσει εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανέλαβε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, σε ότι αφορά στα επίμαχα νομοσχέδια για αύξηση των ποινών για όσους παραβιάζουν τα διατάγματα του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου.

Τα νομοσχέδια εξετάστηκαν σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, στη σκιά των συμβάντων σε κέντρο αναψυχής στον Πρωταρά, το οποίο κατά το τριήμερο του κατακλυσμού παραβίασε σειρά νομοθεσιών και επέτρεψε σε χιλιάδες ανθρώπους να συγχρωτιστούν.

Βασική αλλαγή που αναμένεται να προκύψει είναι να μην είναι μην είναι ίδιες και ισοπεδωτικές οι ποινές για μεγάλα κέντρα αναψυχής που μπορούν να δεχθούν χιλιάδες πελάτες με πολύ μικρές επιχειρήσεις που δέχονται περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, με τηλεδιάσκεψη, για συζήτηση των νομοσχεδίων. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει κατάληξη.

Έντονες επικρίσεις

Έντονες επικρίσεις δέχθηκαν τα αρμόδια υπουργεία του κράτους καθώς και η Αστυνομία για τον χειρισμό της υπόθεσης με το κέντρο αναψυχής στον Πρωταρά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου κατήγγειλε ότι δυστυχώς η πολιτεία έχει ολιγωρήσει. Υπάρχουν όπως είπε νομοθεσίες, οι οποίες μπορούσαν άμεσα να εφαρμοστούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Σημείωσε ότι οι παρανομίες κατά την διάρκεια του τριημέρου του κατακλυσμού ήταν εκατοντάδες και έγιναν σε όλη την Κύπρο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές για χάρη του εύκολου κέρδους. Κατήγγειλε ότι κάποιοι έκλεισαν πονηρά το μάτι στις παρανομίες, έχοντας οικονομική δύναμη και θεσμικές πλάτες. Σημείωσε ότι υπάρχουν νομοθεσίες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα όπως είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, μιλώντας μετά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ανέφερε ότι αναμένει από την Βουλή, να ψηφίσει τα δύο νομοσχέδια, με τα οποία αυξάνονται δραματικά οι ποινές για χώρους εστίασης και κέντρα αναψυχής.

Είναι αδιανόητο, είπε, κέντρα διασκέδασης τα οποία δέχονται χιλιάδες άτομα, να τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης στον Πρωταρά έκλεισε αφού δεν είχε άδεια λειτουργίας.