Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε τη διάσωση των παιδιών που βρίσκονταν στο Ίδρυμα «Άγιος Γεώργιος – Χριστάκη Χασάπη» στη Λάρνακα, στο οποίο ξέσπασε φωτιά χθες βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, προσθέτοντας ότι στο κτίριο επικρατούσε πανικός λόγω των πυκνών καπνών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κεττής ανέφερε ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα, με δύο στελεχωμένα οχήματα, σε κλήση για κατάσβεση φωτιάς που ξέσπασε γύρω στις 21.30 χθες βράδυ, στο Ίδρυμα που βρίσκεται στην Οδό Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα. Με την άφιξη των μελών της Πυροσβεστικής παρατηρήθηκαν σκηνές πανικού λόγω της ιδιομορφίας της κατασκευής του κτιρίου το οποίο ήταν ζωσμένο με καπνούς»

Πρόσθεσε ότι «εντός του Ιδρύματος υπήρχαν 11 τρόφιμοι και δύο άτομα προσωπικό, από τους οποίους οι πέντε οδηγήθηκαν με ασφάλεια έξω από το κτίριο και μεταφέρθηκαν σε παρακείμενη ταβέρνα. Οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες και για τη διάσωση των άλλων έξι ατόμων, που βρίσκονταν στα δωμάτια τους, οι Πυροσβέστες χρειάστηκε να σπάσουν τις γυάλινες προθήκες των παραθύρων για να εισέλθουν στο κτίριο».

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, «τρία ασθενοφόρα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας μετέβησαν στη σκηνή και μετέφεραν τα έξι άτομα στο ΤΑΕΠ, , αφού είχαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνών. Προς βοήθεια είχαν προστρέξει και γείτονες που αντιλήφθηκαν έγκαιρα τη φωτιά καθώς και εθελοντές που μετέβησαν για να βοηθήσουν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «για κατάσβεση της πυρκαγιάς έγινε χρήση αυλών τυλικτήρα και πέντε αναπνευστικών συσκευών. Η πυρκαγιά ήταν σε αποθήκη εντός του κτιρίου στην οποία υπήρχαν είδη ένδυσης και αναλώσιμα υλικά η φύση των οποίων παράγει πολλούς καπνούς, γι’ αυτό και προκλήθηκαν ζημιές σε ολόκληρη την κατασκευή».

Σημείωσε πως από την πυρκαγιά «καταστράφηκε η αποθήκη με το περιεχόμενο της, ενώ εκτεταμένες ζημιές από τον καπνό υπέστη όλος ο εξοπλισμός του Ιδρύματος καθώς και το κτίριο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μιχαλάκης Μάλλας χαρακτήρισε «δύσκολες» τις στιγμές που πέρασαν χθες βράδυ μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και ευχαρίστησε «όλους όσοι συνετέλεσαν στην κατάσβεση της δηλαδή την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το προσωπικό, γείτονες ακόμα και εθελοντές που βρέθηκαν από τη πρώτη στιγμή στο Ίδρυμα και βοήθησαν ώστε να βγουν τα παιδιά ασφαλή».

Ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς ο κ. Μάλλας απάντησε πως οι εμπειρογνώμονες «πιστεύουν ότι η φωτιά προκλήθηκε από ένα μικρό ψυγείο νερού που φαίνεται να είχε κάποιο πρόβλημα και στη συνέχεια η φωτιά επεκτάθηκε στο μηχάνημα του air condition που βρίσκεται από πάνω».

Αναφορικά με τους τρόφιμους του Ιδρύματος είπε πως «όλα τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. Εξι άτομα μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας αφού είχαν εισπνεύσει καπνό».

Πρόσθεσε ότι οι έντεκα τρόφιμοι του Ιδρύματος φιλοξενήθηκαν χθες βράδυ σε τρεις διαφορετικές Στέγες. Συγκεκριμένα, 3 παιδιά φιλοξενήθηκαν στο διπλανό Ίδρυμα του Αγίου Λαζάρου, ενώ τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στον Οίκο Ευγηρίας του Δήμου Λάρνακας, μετά από διευθέτηση του Δημάρχου, Ανδρέα Βύρα, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο Ίδρυμα».

Σύμφωνα με τον κ. Μάλλα, «άλλα τρία άτομα του Ιδρύματος διακομίσθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort στην Τερσεφάνου», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την συμπεριφορά των στελεχών του Κέντρου «άψογη. Έδειξαν μεγάλη συμπαράσταση και προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν και τα 11 παιδιά στο Κέντρο χωρίς χρέωση και ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «λειτουργοί του Επαρχιακού Γραφείου Ευημερίας βρίσκονταν από τη πρώτη στιγμή χθες βράδυ στο χώρο και σήμερα το πρωί και γνωρίζουμε ότι είναι όπως πάντα, δίπλα μας. Υπάρχουν πόροι για να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών, ενώ το κτίριο διαθέτει ασφάλεια» είπε και πρόσθεσε πως «είναι επίσης σημαντικό ότι ο απλός κόσμος είναι δίπλα μας και συμπαραστέκεται στο Ίδρυμα».

Ανέφερε ακόμα ότι «το σημαντικό είναι πως όλα τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους τους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι σε μια περίπου εβδομάδα το Ίδρυμα θα λειτουργήσει ξανά, ωστόσο το Κέντρο Διημερεύουσας Φροντίδας ενδεχομένως να μην λειτουργήσει τόσο σύντομα αφού χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά για αποκατάσταση των ζημιών» είπε και σημείωσε πως «από τη φωτιά έσπασαν πόρτες και τζάμια, το κτίριο τόσο εντός όσο και εντός χρειάζεται μπογιάτισμα, ενώ πρέπει να απομακρυνθούν τα καμένα υλικά και να καθαριστεί ενδελεχώς ο χώρος».

ΚΥΠΕ