23:30 Κύπρος — Επτά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού

Σε νεότερη ενημέρωση που είχε το υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, προκύπτουν επτά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 21. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

– Πέντε άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες μέρες. Είχαν εξεταστεί στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν.

– Ένα άτομο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

– Ένα άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές όταν ανέπτυξε συμπτωματολογία.

21:25 Κύπρος — Διάγγελμα ΠτΔ: Νέα δέσμη μέτρων  

Αναλυτικά τα μέτρα

1ον. Από την 1η πρωινή της 15ης Μαρτίου και για περίοδο 15 ημερών σε πρώτη φάση, απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη -ανεξαρτήτως υπηκοότητας- που δεν εμπίπτει στις πιο κάτω κατηγορίες:

-Κύπριοι πολίτες

-Νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία 

-Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία 

-Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων

-Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων τρίτων χωρών για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο.

-Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία

2ον. Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης μεταξύ των ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών θα επιτρέπεται μόνο για άτομα τα οποία εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

-Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι     

-Νόμιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές

-Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων

«Απευθύνω έκκληση προς το σύνολο του κυπριακού λαού, όπως κάνει χρήση του δικαιώματος διέλευσης σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

3ον. Παρατείνεται η αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μέχρι την 10η Απριλίου.

 

19:30 Κόσμος — Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω κορωνοϊού, κήρυξε την Ισπανία ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ. Σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για δύο εβδομάδες, ένα μέτρο που θα του επιτρέψει να «κινητοποιήσει όλους τους πόρους», συμπεριλαμβανομένου του στρατού, για να περιορίσει την απότομη αύξηση των περιστατικών.

Από την πανδημία έχουν χάσει τη ζωή τους 120 άνθρωποι στην Ισπανία και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 4.000 κρούσματα. Στο διάγγελμά του, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα κρούσματα στη χώρα να ξεπεράσουν τις 10.000 την ερχόμενη εβδομάδα.

Από σήμερα το πρωί (07:00 ώρα Κύπρου) έκλεισαν εξάλλου τα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και τους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια (βόρειο Μαρόκο) που αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη. 

18:50 Κόσμος — ΠΟΥ: Η Ευρώπη είναι τώρα το κέντρο της πανδημίας

Η Ευρώπη είναι τώρα το κέντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κατά την διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι νεκροί στην Ευρώπη ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες.

18:30 Κόσμος — Νέα μέτρα ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση – 190 τα κρούσματα

Νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, που φτάνουν τα 73, ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 190.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, κλείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα, τα καφέ, τα μπαρ και οι καφετέριες, όλη η εστίαση εκτός από delivery και take away, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αισθητικής.

Παραμένουν ανοιχτά σουπερμάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

17:51 Κόσμος — Θετικός στον ιό φέρεται να είναι ο πρόεδρος της Βραζιλίας 

Θετικός στον κορωνοϊό φέρεται να είναι ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος, εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας μεταδίδουν ότι ο Μπολσονάρου διαγνώστηκε με τον Covid-19. Υποβλήθηκε ωστόσο και σε νέα εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σήμερα.

16:45 Κύπρος — Ανοικτά επί 24ώρου βάσεως τα κυπριακά αεροδρόμια αναφέρει η Hermes

Τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου είναι ανοικτά και λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Hermes Airports. Όπως σημειώνει οι προγραμματισμένες πτήσεις διεξάγονται κανονικά.

15:35 Κύπρος — 1450: Νέα τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης

Από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό ότι από σήμερα τίθεται σε λειτουργία σε 24ωρη βάση το τηλεφωνικό κέντρο 1450 για πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό. Σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών  www.pio.gov.cy/coronavirus.

Το τηλεφωνικό κέντρο 1420, τονίζεται από το υπουργείο, εξακολουθεί να ισχύει αποκλειστικά για την αναφορά συμπτωμάτων από άτομα που πληρούν τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια.

15:20 Κόσμος — Κλείνουν σύνορα, αεροδρόμια, σχολεία

Στην Ελλάδα που μετρά 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έναν νεκρό από την πανδημία, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε το κλείσιμο παιδότοπων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων, θεάτρων και κέντρων διασκέδασης για 15 ημέρες, για προληπτικούς λόγους. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι ήδη κλειστά από την Τετάρτη. Παράλληλα, αναστέλλεται και η λειτουργία των δικαστηρίων. Η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού ενώ, όπως διευκρίνισε λίγο αργότερα ο κ. Τσιόδρας, η απόφαση δεν αφορά σε χώρους εστίασης.  

Η Τσεχία κήρυξε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 30 ημερών και έκλεισε τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τις «επικίνδυνες ζώνες», δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία. Επίσης τα εστιατόρια της χώρας πρέπει να κλείνουν από τις 8 το βράδυ. 

Η Πολωνία επιβάλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία.

Η Αυστρία διέκοψε τη σιδηροδρομική σύνδεση, έκλεισε σχεδόν τελείως τα χερσαία σύνορά της με την Ιταλία και επιβάλει ιατρικούς ελέγχους ή ζητά πιστοποιητικά υγείας απ’ όσους θέλουν να μπουν στη χώρα.

Στο Βέλγιο απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας (σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις). Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία, για τις δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ασθενείς. Όσοι είναι άνω των 70 ετών καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν.

Στη Νορβηγία, όσοι φτάνουν από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα. Σε ορισμένες πόλεις απαγορεύτηκε η αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια. 

Το Βατικανό, με μια πρωτόγνωρη απόφαση, διέταξε να κλείσουν όλες οι εκκλησίες μέχρι τις 3 Απριλίου.

Στη Γαλλία, με διάγγελμά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας στην «πιο σοβαρή κρίση υγείας που έχει γνωρίσει η Γαλλία εδώ και έναν αιώνα». Ωστόσο, οι τοπικές εκλογές θα γίνουν κανονικά την Κυριακή, διευκρίνισε. «Ακόμη κι αν οι εργαζόμενοι μείνουν στο σπίτι, θα πληρωθούν. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχιστεί». Μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει σχεδόν 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 33 θανάτους.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις 100 ή άνω των 100 ανθρώπων και ότι τα γυμνάσια τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 117 κρούσματα στη χώρα.

Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, που ανέρχονται πλέον σε 16. Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να περάσει ο κίνδυνος, ενώ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, ιδιωτικές επιχειρήσεις, αίθουσες συναυλιών και να απαγορεύσει την είσοδο ατόμων από χώρες με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων.

Στη Ρουμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει τα 64 και οι αρχές καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του ιού.

Στην Κροατία, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 27 κρούσματα κορωνοϊού και η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Εξάλλου, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο του εορτασμού της Ριέκα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε για 21 ημέρες την είσοδο στην χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Στη χώρα απαγορεύονται ακόμη για τρεις εβδομάδες όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις, ανάμεσά τους οι συναυλίες και οι αθλητικές διοργανώσεις, και κλείνουν όλα τα σχολεία.

Επίσης οι κυβερνήσεις του Παναμά και του Περού έδωσαν εντολή να κλείσουν μέχρι νεοτέρας τα σχολεία. Στον Παναμά, το κλείσιμο των σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, θα εφαρμοστεί έως τουλάχιστον την 7η Απριλίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στη χώρα ανακοινώθηκε προχθές ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό που ήταν επίσης ο πρώτος στην κεντρική Αμερική. Στον αντίποδα, η Βραζιλία ακόμη δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, παρά τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

13:53 Κύπρος — Αναβολή επίσκεψης πρίγκιπα Καρόλου στην Κύπρο λόγω κορωνοϊού

Την αναβολή της επίσκεψης του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολου, και της συζύγου του, Δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα, στην Κύπρο λόγω κορωνοϊού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Clarence House στο Λονδίνο.

Η επίσκεψη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τις 18 μέχρι τις 21 Μαρτίου.

13:30 Κόσμος — Καμπάνιες ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού για τα βασικά μέτρα προφύλαξης από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έβγαλε το ακόλουθο σποτ, με πρωταγωνιστή τον γενικό διευθυντή του, Δρα Τέντρος

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας τρέχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ακόλουθο σποτάκι

Καθώς επίσης, την εκστρατεία #menoume_spiti, στην οποία συμμετέχουν με βίντεο από το σπίτι τους διάσημοι Έλληνες. Στο ακόλουθο ο ηθοποιός Θοδωρής Αθερίδης

Από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου

Από την επικεφαλής του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Καναδά

12:47 Κύπρος — Παραμένουν ανοικτά τα φαρμακεία αλλά με ελεγχόμενο τρόπο

Στις επόμενες ημέρες, οι επισκέψεις του κόσμου στα φαρμακεία θα γίνονται με ελεγχόμενο τρόπο, με μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία για την προστασία όλων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα, τονίζοντας ωστόσο ότι τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά σε αυτή την κρίση που ξέσπασε και δίπλα στον πολίτη για την εξυπηρέτησή του.

Η κ. Πιέρα είπε ότι θα δοθούν στον κόσμο οδηγίες για την επίσκεψή τους στα φαρμακεία. «Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις που η επιδημία παίρνει διαστάσεις και στην Κύπρο, η επίσκεψη στο φαρμακείο θα πρέπει να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο για αποφυγή μετάδοσης του ιού τόσο μεταξύ των ασθενών όσο και στους εργαζόμενους στον χώρο», κατέληξε.

12:09 Κύπρος — Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για δύο άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς είχαν επιστρέψει πρόσφατα από την Αθήνα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσαν συμπτωματολογία, και για άλλα δύο άτομα που επίσης βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και τα οποία είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών και των τεσσάρων κρουσμάτων από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

11:45 Κύπρος — Συνέρχεται εκ νέου η διυπουργική για τον κορωνοϊό 

Συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι η διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε για τον κορωνοϊό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Στο μεταξύ, για «αχρείαστο πανικό» στο κοινό κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή ψιθυρολογία για το περιεχόμενο του επικείμενου διαγγέλματός του στον λαό. Σε ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Πρόεδρος γράφει συγκεκριμένα: «Έλαβα γνώση μίας έντονης ψιθυρολογίας πως στα μέτρα που προτίθεμαι να ανακοινώσω περιλαμβάνεται δήθεν το κλείσιμο υπεραγορών, καταστημάτων ή άλλης μορφής επιχειρήσεων. Ουδέν αναληθέστερο. Συνεπώς αχρείαστος είναι ο πανικός που προκαλείται».

Ο Πρόεδρος θα απευθύνει απόψε στις 20:30 με διάγγελμα στον λαό το οποίο θα μεταδώσει σε ζωντανή σύνδεση το ΡΙΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εξαγγείλει αυστηρότερα μέτρα σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός. Ο Πρόεδρος θα αναφερθεί και σε οικονομική στήριξη των πολιτών λόγω της πανδημίας, ενώ θα καλέσει τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη 

Σε ανάρτησή του στις 11:30 στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «είχα προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη κ. Ακιντζί. Συζητήσαμε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού και στην Κύπρο. Συμφωνήσαμε να ενισχυθεί περαιτέρω η αλληλοενημέρωση μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία».

Η Κύπρος αυτή την ώρα έχει 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ στα κατεχόμενα 5. Χθες βράδυ εντοπίστηκαν άλλα δύο ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Πρόκειται για ζευγάρι Ρουμάνων το οποίο ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία και ήρθε χθες βράδυ στην Κύπρο από το Βουκουρέστι. Το ζευγάρι υποβλήθηκε σε έλεγχο και λήφθηκαν δείγματα για εξετάσεις. Οι υπόλοιποι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους συμπλήρωσαν τα ειδικά έντυπα και εξετάστηκαν από τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι τους έδωσαν οδηγίες να τεθούν σε αυτοπεριορισμό για 14 μέρες.

11:30 Κύπρος — Διαψεύδουν οι Βρετανικές Βάσεις την ύπαρξη κρούσματος

Δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο τύπου των Βάσεων, στις 11.30 σήμερα το πρωί στην οποία προτίθεται πως τα ύποπτα κρούσματα που έχουν εξεταστεί μερί στιγμής από το χημείο ήταν αρνητικά. Οι Βρετανικές Βάσεις διαβεβαιώνουν ότι έχουν εφαρμόσει αυξημένα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

11:15 Κύπρος — Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, τα δύο κρούσματα αφορούν σε Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι παρουσίασαν χθες πυρετό και μεταφέρθηκαν στο «κρατικό νοσοκομείο» στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το τρίτο κρούσμα αφορά Τουρκοκύπριο, ο οποίος επέστρεψε πριν από 9 ημέρες από τη Βρετανία και παρουσίασε ψες πυρετό.

10:00 Κόσμος — Στην 25η θέση διεθνώς στα κρούσματα η Ελλάδα 

Την πρώτη δεκάδα αποτελούν η Κίνα (80.814), η Ιταλία (15.113), το Ιράν (10.075), η Νότια Κορέα (9.979), η Ισπανία (3.146), η Γαλλία (2.876), η Γερμανία (2.745), οι ΗΠΑ (1.762), η Ελβετία (868) και η Νορβηγία (800).

Η Ελλάδα -με 117 κρούσματα- βρίσκεται στην 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV 2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στην κατάταξη με βάση τους θανάτους από τη νόσο, στην κορυφή βρίσκεται η Κίνα (3.177) και ακολουθούν Ιταλία (1.016), Ιράν (429), Ισπανία (86), Ν. Κορέα (67), Γαλλία (61) και ΗΠΑ (41). Σε αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό (6,7%).

Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, η Κίνα έχει αναφέρει 64.199 ασθενείς, το Ιράν 3.276, η Ιταλία 1.258 και η Ν. Κορέα 510.

09:30 Κόσμος — Έκκληση από την Μέρκελ για αποφυγή κοινωνικών επαφών

Μπροστά στην ταχεία εξάπλωση του ιού, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από πολύωρη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, προειδοποίησε ότι τα θα αυξηθούν κατά πολύ, ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, ενώ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε επαφή πλην των απολύτως απαραίτητων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, δεν κατέστη δυνατό στη συνάντηση να υπάρξει συμφωνία ως προς τη λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα η αναστολή η μη της λειτουργίας να αποφασίζεται σε κρατιδιακό επίπεδο, από τις τοπικές κυβερνήσεις.

08:30 Κύπρος — Κλειστά τα σχολεία παγκύπρια

Κλειστά είναι από σήμερα όλα τα σχολεία για αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού. Θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, από σήμερα μέχρι και τις 20 Μαρτίου αναστέλλεται η λειτουργία και όλων των άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του υπουργείου, απογευματινών και βραδινών, των ειδικών σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, όπως και των φροντιστηρίων.

07:00 Κύπρος — Δεν θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο στη Λεμεσό 

Δεν θα κάνει στάση τελικά στη Λεμεσό το κρουαζιερόπλοιο “Μάρκο Πόλο”, στο οποίο έχει αναφερθεί ύποπτη συμπτωματολογία σε επιβάτη. Με νέα ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος αναφέρει πως μετά την ενημέρωση που έγινε για την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει στο αγκυροβόλιο και να μην αποβιβαστεί κανένας επιβάτης, οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν πως το πλοίο δεν θα κάνει στάση στη Λεμεσό.