Η Ρωσία διέψευσε τις εικασίες πως θα κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες μέρες.

Αυτά τα σενάρια χαρακτηρίστηκαν ως «ανοησίες» από το Κρεμλίνο.

Από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της εισβολής, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για «ειδική επιχείρηση» και όχι πόλεμο.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όλες αυτές τις φήμες», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Οι ουκρανικές αρχές, πάντως, περιμένουν να ενταθούν οι επιθέσεις ενόψει του εορτασμού της «Ημέρας της Νίκης» στις 9 Μαΐου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας άσκηση σε προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων στον δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής, πραγματοποίησαν χθες οι δυνάμεις της Ρωσίας.

Η άσκηση αφορούσε προσομοιωμένες «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν με μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε στόχους που μιμούνται εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Μετά την πραγματοποίηση των «ηλεκτρονικών» εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε ελιγμό για να αλλάξει θέση προκειμένου να αποφευχθούν «πιθανά αντίποινα», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Όσον αφορά στο μέτωπο του πολέμου, ενώ το ρωσικό υπουργείο άμυνας έχει ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη για απομάκρυνση των αμάχων, πυραυλικά πλήγματα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, το Μικολάιβ και η Ζαπορίζια.

Στο μεταξύ, Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αρκετούς οικισμούς γύρω από το Μικολάιβ και τη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

Λόγω των επιτυχημένων ενεργειών των Ουκρανών υπερασπιστών, οι ρωσικές δυνάμεις «έχασαν τον έλεγχο σε αρκετούς οικισμούς στα σύνορα των περιοχών Μικολάιβ και Χερσώνα», αναφέρει η τελευταία έκθεση πληροφοριών από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.