Ενώπιον τριών Επιτροπών της Βουλής θα εξεταστεί το ζήτημα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε προ ημερών σε κοινότητες του ανατολικού διαμερίσματος της Λεμεσού και στην ορεινή Λάρνακας.

Η κοινή συνεδρία των Επιτροπών Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις οκτώ το πρωί και κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Γεωργίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, η Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο Αναπλ. Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος και οι κοινοτάρχες Αρακαπά, Επταγώνιας, Ακαπνούς, Μελίνης, Οδούς, Οράς, Βαβατσινιάς, Αγίων Βαβατσινιάς, Συκόπετρας και Διερώνας.

Την ερχόμενη Τετάρτη, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, θα εξεταστεί στην παρουσία εκπροσώπων του Τμήματος Δασών η διαδικασία προστασίας και σταδιακής αποκατάστασης των καμένων δασών.

Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην διαφύλαξη των κορμών που θα υποβοηθήσουν ως ανάχωμα στη μη μετατόπιση του χώματος σε περίπτωση βροχόπτωσης, ώστε να μην χαθούν οι εναπομείναντες σπόροι που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασών, σε πολλά χρόνια. Το Τμήμα Δασών θα κληθεί να εξηγήσει πως θα γίνει κατορθωτό να αποφευχθούν και πιθανές πλημμύρες που θα επηρεάσουν τις κοινότητες.

Θέμα για πυροτεχνήματα

Θέμα για έλεγχο του ανέλεγκτου και ανεξέλεγκτου φαινομένου της ρίψης πυροτεχνημάτων σε όλη τη νήσο, ενέγραψε ομόφωνα σήμερα για συζήτηση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Βουλευτές της επιτροπής ανέφεραν σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ότι δέχονται συνεχώς παράπονα από πολίτες και πρόσθεσαν ότι, παρά το γεγονός ότι η Βουλή ψήφισε νόμο που καθιστά πολύ αυστηρότερες τις ποινές για όσους προμηθεύουν ή χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα, εντούτοις δεν φαίνεται να προκύπτει μείωση στη χρήση τους.

Διερωτήθηκαν εάν γίνεται έλεγχος για το ζήτημα των πυροτεχνημάτων και από ποια υπηρεσία του κράτους, αφού η οχληρία είναι καθημερινό φαινόμενο, είτε για γενέθλια, είτε για άλλες ιδιωτικές εορτές, όπως είπαν.