Για πρώτη φορά, δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera που αποκαλύπτει ένα μέρος του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων, στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν δια των δικηγόρων τους ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο πρωήν βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, και το ανώτερο στέλεχος του ομίλου Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας παρέπεμψε τους τέσσερις κατηγορούμενους στην ποινική υπόθεση, σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λευκωσία.

Βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου το κατηγορητήριο αποτελείται από πέντε κατηγορίες, που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.
Μετά από μια σύντομη ακροαματική διαδικασία, το Δικαστήριο ανακοίνωσε πως η πρώτη δικάσιμος ορίζεται για τις 26 Οκτωβρίου στις εννέα το πρωί.

Σημειώνεται ότι πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ζήτησε τον λόγο ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί με ομάδα νομικών τον Δημήτρη Συλλούρη. Ο κ. Τριανταφυλλίδης προχώρησε σε δήλωση η οποία καταγράφηκε ενόψει της συνέχειας, θέτοντας ζητήματα σε σχέση με την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, με την προηγούμενη ιδιότητα τους ως υπουργοί.

Στην πρώτη κατηγορία όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης, «εμπλέκεται ο κ. Αγγελίδης, ενώ στη δεύτερη και οι δύο. «Στην τρίτη κατηγορία ο Γενικός και ο Βοηθός αποφάσισαν την έγκριση των διαβατηρίων για τα οποία κατηγορείται ο πελάτης μου», πρόσθεσε. «Το εγείρω ως ζήτημα ενώπιον του Κακουργιοδικείου και δεν θα επεκταθώ περισσότερο» συνέχισε.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι πως στις κατηγορίες 4 και 5, γίνεται αόριστη αναφορά σε αλλοδαπό, χωρίς να αναφέρεται όπως σε άλλες περιπτώσεις το όνομα. Ο δικηγόρος έθεσε επίσης ενώπιον του Δικαστηρίου ζήτημα, για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, λόγω δημοσιεύματος εφημερίδας. Ζήτημα για τη δημόσια προβολή της δίκης έθεσε ο Ανδρέας Πιττάτζης, κάνοντας λόγο για ποινικά αδικήματα από δημοσιογράφους.