Μια αστοχία χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Χριστόδουλος Κτωρίδης, την κατεδάφιση των τεσσάρων διατηρητέων στην οδό Ισοκράτους στο κέντρο της Λευκωσίας.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, με τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής να επαναλαμβάνει τα περί κατάρρευσης των κτηρίων λόγω των βροχοπτώσεων και να αποδίδει σε κακή συνεννόηση την κατεδάφιση των κτηρίων.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, δήλωσε ότι επιλέγηκε η πιο αποτελεσματική οδός για αποκατάσταση των υποστατικών, στη βάση νομοθεσιών. Ανέφερε ότι θα γίνουν μελέτες για αποκατάσταση των κτηρίων, που θα γίνει υπό την επίβλεψη εμπειρογνώμονα. Συμφωνήθηκε, είπε, με την Αρχιεπισκοπή ένα χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης το οποίο συνδέεται με διοικητικά πρόστιμα και την εγγυητική ύψους 500 χιλιάδων ευρώ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, αναφερόμενη στην υπόθεση του κατεδάφισης στην οδό Ισοκράτους και στον Αρχιεπίσκοπο, έκανε λόγο για έναν κατά συρροή παραβάτη για διερωτήθηκε γιατί δεν ζητήθηκε δικαστικό διάταγμα για αποκατάσταση των υποστατικών. Ανέφερε ακόμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν αποκατάστησε ανάλογο διατηρητέο κτήριο στην οδό Ασκληπιού, το οποίο κατεδάφισε πριν από δύο χρόνια. Είπε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν είναι η νομοθεσία αλλά η μη εφαρμογή της, αφού δεν ανακλήθηκε η άδεια για ανέγερση του καθεδρικού ναού.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, κατήγγειλε ότι κατάντησε η Κύπρος ξέφραγο αμπέλι και τουλάχιστον πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν οι ίδιες εικόνες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρουσίασε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής πρόταση νόμου που προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις κατεδάφισης διατηρητέων. Ανέφερε ότι τώρα ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1000 λιρών, δηλαδή 1710 ευρώ.

Η πρόταση προβλέπει σε περίπτωση κατεδάφισης διατηρητέου:
• Επιβολή προστίμου ίσο με την αξία του ακινήτου.
• Επιβολή διοικητικού προστίμου 20 χιλιάδες ευρώ και επιπλέον 200 ευρώ την ημέρα, μέχρι την αποκατάσταση του κτηρίου.
• Δυνατότητα της πολεοδομικής αρχής, να προχωρεί αυτόβουλα στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου και διεκδίκηση του ποσού από τον ιδιοκτήτη του. Σε περίπτωση αδυναμίας, τότε το ακίνητο, να περιέρχεται στο κράτος.