Λίγο μετά τις εννέα το πρωί έφτασαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στην Λευκωσία, οι μοναχοί Ησαΐας και Τιμόθεος, συνοδευόμενοι από την δικηγόρο τους Ανδριάνα Κλαΐδη.

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο μοναχός Ησαϊας κατέθεσε για δύο περίπου ώρες, από τις 9 και 30 μέχρι τις 11 και 20 και στην συνέχεια ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής καταθέτει ο μοναχός Τιμόθεος. Οι δύο μοναχοί κατέθεσαν στην αρχή, γραπτό υπόμνημα και στην συνέχεια απαντούν σε ερωτήσεις της ανακριτικής επιτροπής. Στις 5 και 30 το απόγευμα, αναμένεται να καταθέσει ο ιερομόναχος Αββακούμ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε μια διαδικασία που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, κατέθεσαν οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος. Οι δύο μοναχοί κατέθεσαν την δική τους εκδοχή για όσα κατηγορούνται από τον μητροπολίτη Ταμασσού Ησαϊα για οικονομικές ατασθαλίες, για το χρηματοκιβώτιο στο οποίο ανευρέθηκαν 807 χιλιάδες ευρώ και για άλλης φύσεως αδικήματα.

Οι μοναχοί επανέλαβαν επίσης τα περί εξαναγκασμού τους σε υπογραφή για καθαίρεση, και για την μη παραμονή τους στην Μονή.

Οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες κατέθεσαν υπόμνημα και τέσσερα νέα έγγραφα ενώ ζήτησαν όπως καταθέσουν άλλοι 20 μάρτυρες, ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής. Το ζήτημα αυτό εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής για το κατά πόσο δηλαδή θα κληθούν νέοι μάρτυρες ή όχι.

Η ανακριτική επιτροπή, που βρίσκεται προς το τέλος της όλης διαδικασίας, θα ετοιμάσει μια τελική έκθεση/πόρισμα στην οποία θα περιλαμβάνεται αναφορά στα γεγονότα και θα υποδεικνύεται κατά πόσο είναι ένοχοι ή αθώοι. Η έκθεση αυτή θα οδηγηθεί ενώπιον του εξαμελούς συνοδικού δικαστηρίου, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση.

Σε περίπτωση που υποδεικνύεται ενοχή θα περιλαμβάνεται και η ποινή που μπορεί να είναι συνέχιση της αργίας ή καθαίρεση. Οι μοναχοί σε περίπτωση ενοχής τους, θα έχουν το δικαίωμα υποβολής έφεσης ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Υπάρχει επίσης, μια δεύτερη παράλληλη υπόθεση σε επίπεδο πολιτείας, στην οποία η Αστυνομία για πάνω από δύομισι μήνες συνεχίζει το ανακριτικό της έργο, ενώ υπάρχει και υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου, στην οποία οι μοναχοί ζητούν ακύρωση του διατάγματος της Αστυνομίας για παγοποίηση των λογαριασμών τους και η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 30 Μαΐου.