Η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις εξελίξεις στο κυπριακό, κάλυψε όλο το εύρος των θεμάτων των εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα θέματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, και τις εξελίξεις στη νεκρή ζώνη, ανέφερε διπλωματική πηγή. Έγινε επίσης ενημέρωση για την επιθυμία να ξανανοίξουν τα οδοφράγματα, ενώ αναφέρθηκε κι η περιορισμένη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών στη διάρκεια της πανδημίας.
Σε σχέση με το Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η κ. Σπέχαρ φέρεται να είπε ότι υπάρχει επιθυμία να προχωρήσουν με την άτυπη πενταμερή συνάντηση οι δύο πλευρές. ωστόσο δεν μπορεί αυτό να γίνει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Οκτώβριο. Από μέλη εκφράστηκε απογοήτευση, ωστόσο δεν φάνηκε από τις τοποθετήσεις κάποια προσδοκία για πρόοδο υπό τις περιστάσεις. Απευθύνθηκαν ωστόσο προτροπές προς όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών.
Οι τουρκικές απειλές για το Βαρώσι εγέρθηκαν από αρκετές αντιπροσωπείες, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνει σεβαστό το καθεστώς της πόλης. Αρκετοί επίσης αναφέρθηκαν και στις παραβιάσεις στα Στροβίλια κι αναμένεται ότι και για τα δύο θέματα θα υπάρχουν εκ νέου οι σχετικές αναφορές στο ψήφισμα που θα κληθεί να υιοθετήσει το Σ.Α. στις 29 Ιουλίου.
Η έκθεση για την ώρα βρίσκεται στο επίπεδο των πέντε μονίμων μελών κι αναμένεται σήμερα να δοθεί αναθεωρημένο κείμενο, το οποίο πιθανόν θα δοθεί και στα υπόλοιπα μέλη. Το κείμενο κινείται στη φιλοσοφία του τελευταίου ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με την έμφαση να δίνεται στα οδοφράγματα και τη συνεργασία των δύο πλευρών.