Κονδύλι για μερική ανανέωση του στόλου των οχημάτων αξιωματούχων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα, ύψους €1,66 εκ.

Από τα 60 οχήματα αξιωματούχων θα αντικατασταθούν τα 35, με 25 ηλεκτρικά σαλούν, 5 ηλεκτρικά SUV και 5 υβριδικά τύπου plug-in.

Εκπρόσωπος της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας είπε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου γίνεται προμήθεια αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, μετά από ακύρωση προηγούμενου διαγωνισμού, με τον οποίο θα αγοράζονταν μόνο υβριδικά. Σημείωσε ότι εκτός από την αλλαγή σε ηλεκτρικά, αποφασίστηκε και η επιλογή οχημάτων μικρότερης κατηγορίας. Ανέφερε, επίσης, ότι με βάση τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την ποσόστωση των οχημάτων που προμηθεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα στα τρία οχήματα που αγοράζει πρέπει να είναι «καθαρό».

Ερωτηθείς από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ονούφριο Κουλά για το κόστος αγοράς και συντήρησης, είπε ότι τα ηλεκτρικά σαλούν στοιχίζουν €48.730 έκαστο, με κόστος συντήρησης για τα πρώτα πέντε χρόνια €1.500. Το κόστος των ηλεκτρικών SUV ανέρχεται σε €44.000. Στην τιμή αγοράς συμπεριλαμβάνεται και ένας φορτιστής.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη για το ποιους αφορούν τα οχήματα, είπε ότι θα αποσυρθούν 35 οχήματα αξιωματούχων χρονολογίας από το 2006 μέχρι το 2015, τα οποία έχουν ψηλό κόστος συντήρησης. Δεδομένου ότι οι Υπουργοί χρησιμοποιούν οχήματα κατασκευής του 2020, είπε ότι η πρακτική είναι να πάρουν οι Υπουργοί τα νέα οχήματα και τα δικά τους να δοθούν σε άλλους αξιωματούχους.

Ερωτηθείς αν υπήρξε ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό, απάντησε ότι ενδιαφέρθηκαν τρεις εταιρείες που πληρούσαν τις προδιαγραφές και η ανάθεση έγινε με βάση το κριτήριο χαμηλότερης τιμής. Είπε ότι τα 25 ηλεκτρικά σαλούν αφορούν το μοντέλο VW ID7 και τα 5 SUV το Toyota bZ4X. Για τα υβριδικά εκκρεμεί ακόμη ο διαγωνισμός.

Με την ανανέωση του στόλου, θα μείνουν σε λειτουργία οχήματα κατασκευής από το 2018 και μετά, σημείωσε.

Ερωτηθείς από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη για το ποιοι αξιωματούχοι δικαιούνται όχημα, είπε ότι για αποκλειστική χρήση δικαιούται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής, οι Υπουργοί, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου, ο Γενικός Ελεγκτής, η Πρώτη Κυρία, οι Πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας και Βουλής, καθώς και ο αρχηγός της ΚΥΠ και της Εθνικής Φρουράς. Επιπλέον, για μη αποκλειστική χρήση δικαίωμα οχήματος έχουν οι Γενικοί Διευθυντές και οι Επίτροποι, σημειώνοντας ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκτελεστικής εξουσίας να αποφασίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ