Το ένα τέταρτο των ενηλίκων της ΕΕ ή ένας στους τέσσερις έχουν λάβει την πρώτη τους δόση του εμβολίου κατά του Covid-19, όπως γνωστοποίησε χθες η επικεφαλής της Κομισιόν.

«Μέχρι στιγμής, 129 εκατ. εμβόλια έχουν χορηγηθεί στην ΕΕ», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στις Βρυξέλλες.

«Περίπου το 26% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση», εξήγησε.

Τα σχόλιά της έρχονται αφού την ώρα που η ΕΕ να βρει ρυθμό και να επιταχύνει τους εμβολιασμούς αφήνοντας πίσω της τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τις προμήθειες των δόσεων.

Το μπλοκ έχει ως βασικό στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούλιο, ωστόσο, ο στόχος πιέστηκε όταν με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων της AstraZeneca, κατά της οποία η ΕΕ προσέφυγε στη δικαιοσύνη χθες για τις καθυστερήσεις, και τα απροσδόκητα προβλήματα στην διανομή της Johnson & Johnson, η οποία σταμάτησε τη διανομή ώστε η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ να πραγματοποιήσει επισκόπηση ασφαλείας.

Όμως, τα μειονεκτήματα αντισταθμίστηκαν χάρη στην αύξηση της προσφοράς από την Pfizer και τη BioNTech, οι οποίες συμφώνησαν να προωθήσουν 50 εκατ. παραδόσεις στην ΕΕ που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο έτος.

Περίπου 30 εκατ. επιπλέον δόσεις θα παραδοθούν σε ολόκληρη την ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν.

Οι αυξημένες παραδόσεις έρχονται καθώς οι προσπάθειες εμβολιασμού της ΕΕ έχουν αυξηθεί μετά την «χλιαρή» και ασταθή τους έναρξη και ορισμένα κράτη μέλη αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που είχαν ως στόχο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Naftemporiki.gr