Ενάμιση τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης από πευκόφυτο δάσος και άγρια βλάστηση, αλλά και ζημιές σε υποστατικά και καλλιέργειες άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή του Αγίου Μάμαντος, στην επαρχία Λεμεσού και τέθηκε υπό έλεγχο το μεσημέρι της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του τμήματος δασών Γιώργος Κωνσταντίνου, στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο κύριος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ξεκίνησε από σωρό σκουπιδιών αφού βρέθηκαν κάποια τεκμήρια στην σκηνή, τα οποία εξετάζονται από την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 200 άτομα του Τμήματος Δασών με 30 πυροσβεστικά οχήματα, 6 προωθητές γαιών και 2 βυτιοφόρα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης 20 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 6 πυροσβεστικά οχήματα, 19 άτομα της Πολιτικής Άμυνας με 6 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, 10 άτομα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ 2 που αφορά τις επιχειρήσεις πτητικών μέσων, αφού επιχείρησαν 9 εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Πιο συγκεκριμένα την επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν το 1 αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, τα 4 μισθωμένα αεροπλάνα, τα 2 μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και το συντονιστικό ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Για τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης, οργανώθηκε από το Τμήμα Δασών Τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Πελένδρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ