Ένα χρόνο και τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των έργων στην πολυσύχναστη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία και την παράδοση της στο κοινό, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα καμερών για αναγνώριση των εξουσιοδοτημένων οχημάτων που θα μπορούν να διέρχονται.

Το Κανάλι 6 διερεύνησε το θέμα μετά από παράπονα οδηγών λεωφορείων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στην κατά τα άλλα πεζοδρομοποιημένη λεωφόρο, εισέρχονται παράνομα διάφορα ιδιωτικά οχήματα, ελλείψει ελέγχων από την Αστυνομία.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμο Λευκωσίας μας αναφέρθηκε επανειλημμένα ότι ο δήμος διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα καμερών, τα οποία ωστόσο παραμένουν στις αποθήκες, επειδή χρειάζεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο που τροποποιεί τους κανονισμούς που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα.

Το Κανάλι 6 επικοινώνησε και με το Υπουργείο Μεταφορών που έχει την ευθύνη ετοιμασίας των κανονισμών. Σε δηλώσεις της η υπεύθυνη του κλάδου βιώσιμης κινητικότητας των δημοσίων έργων Εύη Αναγιωτού, επισήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί για το θέμα σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων, εκπροσώπων της Ένωσης Δήμων και του Δήμου Λευκωσίας, ώστε να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν προβλήματα.

Το Υπουργείο Μεταφορών όπως είπε, παρέχει κάθε απαραίτητη καθοδήγηση και πληροφόρηση στους δήμους για σκοπούς ετοιμασίας των κανονισμών.

Η καθυστέρηση στην ετοιμασία νομοσχεδίου οφείλεται, όπως είπε η κ. Αναγιωτού, σε διάφορες παρατηρήσεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την αρμόδια Επίτροπο, μας ανέφερε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει θέσει ερωτήματα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τοποθέτηση παρόμοιων συστημάτων σε διάφορους δήμους. Μέχρι σήμερα όπως εξήγησε η κ. Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου δεν έχει λάβει απαντήσεις.