Στον πάγο φαίνεται να μπαίνει το θέμα της διανομής μερίσματος από την Ελληνική Τράπεζα ενόψει της αναμενόμενης δημόσιας πρότασης για απόκτηση ολόκληρου του μετοχικού της κεφαλαίου από την ελληνική Eurobank η οποία κατέχει ο 55,3%.

Παρά τα υψηλά κέρδη της Ελληνικής, η τράπεζα αναφέρει στα αποτελέσματά της ότι η πρόταση για διανομή μερίσματος υπόκειται «σε εποπτικό περιορισμό».

«Αυτή τη στιγμή υφίσταται αυτός ο περιορισμός για μια σειρά από λόγους. Είμαστε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, εν μέσω μια εξαγοράς, στο οποίο έχουν κρίνει οι επόπτες ότι σε αυτό το στάδιο προτιμούν τα κεφάλαια να μείνουν μέσα στον οργανισμό αντί να δοθούν ως μέρισμα», ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας Αντώνης Ρούβας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023.

Σε ερώτηση γιατί ο επόπτης επέτρεψε στην Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος και όχι στην Ελληνική, ο κ. Ρούβας σημείωσε ότι ο επόπτης αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει στην τράπεζα. «Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά», είπε και συμπλήρωσε ότι η ειδοποιός διαφορά σε σύγκριση με την Τράπεζα Κύπρου είναι ότι δεν υπάρχει ζήτημα εξαγοράς.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΣ Πέτρος Χριστοδούλου είπε ότι τα οφέλη ενός μετόχου δεν προέρχονται μόνο από το μέρισμα, αλλά και από τη συμμετοχή στην ευμάρεια του οργανισμού, αφού η αξία της μετοχής ήταν πέρσι στο €1,10 και τώρα είναι γύρω στο €2,30. «Αυτή είναι η απόδοση που θέλει ο μέτοχος», είπε επισημαίνοντας πως «αν ένας μέτοχος δεν ήθελε να συμμετάσχει στην οικονομική ευμάρεια θα μπορούσε να αγοράσει ένα ομόλογο, να έπαιρνε μια απόδοση 7% με 8%, και θα πήγαινε σπίτι του.

Τόσο ο κ. Ρούβας όσο και ο κ. Χριστοδούλου τόνισαν ότι η επένδυση της Eurobank αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας όσο και στην κυπριακή οικονομία.

«Το 2023 η Ελληνική Τράπεζα είχε μια πάρα πολύ καλή απόδοση» παρά τις προκλήσεις, είπε ο κ. Χριστοδούλου και πρόσθεσε ότι η επένδυση της Eurobank αποτελεί «μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στη δουλειά που γίνεται εδώ».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρούβας ανέφερε και ο ίδιος ότι η επένδυση της Eurobank συνιστά «μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης». «Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα έχει ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο υπάρχει προοπτική», συμπλήρωσε.

Έπειτα από την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, θα ακολουθήσουν οι εποπτικές εγκρίσεις από την ΕΚΤ και την ΚΤΚ και ακολούθως η Eurobank βάσει του περί Δημόσιας Πρότασης Νόμου, θα πρέπει να υποβάλει δημόσια προσφορά για την εξαγορά του υπόλοιπου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Σενάρια περί εξαγοράς εργασιών CNP

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί εξαγοράς των ασφαλιστικών εργασιών της CNP, ο κ. Ρούβας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς ανακοίνωση και πρόσθεσε: «Με τα κεφάλαια που έχουμε σημαίνει ότι έχουμε την οικονομική ευχέρεια κατά διαστήματα να εξετάσουμε πιθανές εξαγορές».

Λέγοντας ότι ο όμιλος έχει τις δικές του ασφαλιστικές εταιρείες με «ωραία προϊόντα», ο κ. Ρούβας πρόσθεσε ότι αξιολογούμε σε συνεχή βάση ως μέρος της στρατηγικής προκειμένου να αυξηθεί το μη επιτοκιακό εισόδημα.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τα μη επιτοκιακά μας έσοδα, ο ασφαλιστικός τομέας έχει ποιοτικά καλά εισοδήματα. Μελετούμε εναλλακτικές επιλογές για την μη αύξηση των μη επιτοκιακών εσόδων», συμπλήρωσε.

Πρόσκληση προς μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες

Εξάλλου, ο κ. Ρούβας επανέλαβε πρόσκληση προς μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες να προσέλθουν για εξεύρεση λύσεων, παρά το ότι ο οργανισμός «νιώθει άνετα» με το επίπεδο των ΜΕΔ που είναι στο 2,5%.

«Είμαστε εδώ και θα στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, υπάρχουν λύσεις. Ταυτόχρονα όμως με την ανοικτή πρόσκληση έχουμε και μια υποχρέωση» είπε και αναφερόμενος σε όσους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και συνεχίζουν να μη καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε άλλες επιλογές, και θα ανακτήσουμε το λαβείν μας».

Εκκρεμεί η Συλλογική Σύμβαση

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της συλλογικής σύμβασης ο κ. Ρούβας ανέφερε ότι υπάρχει σε ισχύ η διαμεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας με την ΕΤΥΚ. «Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα, αλλά έχουμε όλη την καλή διάθεση να συζητήσουμε κάτι που να κάνει νόημα τόσο για το προσωπικό όσο και την τράπεζα».

Σε παρατήρηση ότι η σύμβαση εκκρεμεί από το 2018, ο κ. Ρούβας εξήγησε πως η κατάσταση είναι σύνθετη αφού η τράπεζα έχει εξαγοράσει τον Συνεργατισμό, με προσωπικό με διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα και διαφορετικές συντεχνίες. «Είμαστε ανοικτοί αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ό,τι μπει στο τραπέζι» συμπλήρωσε.

Επιτεύχθηκε ο στόχος του MREL

Στο μεταξύ, βάσει των αποτελεσμάτων ο στόχος των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων έφτασε το 30,7% στο τέλος του 2023, υπερβαίνοντας τον στόχο του 30,2% που είχε τεθεί από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης με ορίζοντας το τέλος του 2025. Ο κ. Ρούβας εξήγησε ότι αυτό έγινε κατορθωτό με την έκδοση του ομολόγου MREL των €200 εκατ. αλλά και την εσωτερική ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίων της τράπεζας.

Πηγή: ΚΥΠΕ