Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, είπε πως είναι βέβαιο πως δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα τυχαίες, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας σημείωσε πως “δεν θα πάμε σε νέο lockdown”.

Είπε ακόμη ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, λέγοντας πως “οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την Οικονομία” είπε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τον κορωνοϊό στο μέλλον, ενώ προέτρεψε τον κόσμο για άλλη μια φορά, να εμβολιαστεί.

“Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις πιστεύω με αποτελεσματικότητα. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν υπήρξε σχέδιο εμπρησμών ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτό θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. “Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα καταλήξει σε ένα πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές τυχαίες. Δεν έχω όμως τα στοιχεία για να πω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πολύ πιο εύκολο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ο,τι αφορά τα εναέρια μέσα είπε πως ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά, τονίζοντας ότι υπήρχαν επιπλέον 20 εναέρια μέσα, από τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν, έως τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα δεν πετάνε ταυτόχρονα, τα μισά πετάνε και τα άλλα εφοδιάζονται και πρόσθεσε ότι τα ενάερια μέσα ήταν αποτελεσματικά. Πρόσθεσε επίσης ότι στο σχέδιο της Πολιτικής προστασίας που εκπονήθηκε πριν από τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων Καναντέρ και μικρών ελικοφόρων, καθώς και ιδιωτικών ελικοπτέρων. “Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι απηχώντας και το προσωπικό του συναίσθημα αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο του ως Πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες. Πρόσθεσε πως ήταν αυθόρμητη συμπεριφορά και πολιτική πράξη η συγνώμη, που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. “Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης”, συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι το πακέτο της στήριξης στη Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση από τους πολίτες να αποζημιωθούν. “Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας”, έχουμε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στην κλιματική κρίση, σημειώνοντας ότι είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του Κράτους και την καθημερινότητα. Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είναι έτοιμος.

Αφού ανέφερε πως “εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος”, είπε πως η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση.

Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν τη δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Συνέχισε αναφέροντας ότι η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναφέρθηκε στον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών, προσθέτοντας ΄ότι η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν περιμένει μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα στην κλιματική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. “Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου στη διάσκεψη MED9 στην Αθήνα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι σαφές από εκεί και πέρα ότι αφορά όλους η κλιματική κρίση.

Πρέπει να αλλάξουμε δραστικά στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μετακινούμαστε, παράγουμε ενέργεια καλλιεργούμε τη γη μας συνέχισε προσθέτοντας ότι “η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη νωρίτερα από ότι είχαμε σχεδιάσει ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδος στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση αερίων του θερμοκηπίου.

Οι μονάδες αυτές πρέπει να αντικατασταθούν. Μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα θα είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Γι` αυτό δεν μπορούμε να τα θέλουμε μονά-ζυγά δικά μας. Δεν μπορούμε να φωνάζουμε για την κλιματική αλλαγή και να βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που βοηθάει να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπισή της”, επεσήμανε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως είναι ανυπόστατη η συζήτηση ότι η καμένη έκταση στην Εύβοια συνδέεται με ανεμογεννήτριες και στο Τατόι επενδύσεις σε real estate, γιατί όπως ανέφερε το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες και επιτρέπει όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι δημόσιου συμφέροντος να γίνουν αλλαγές. “Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση του αιτήματος συνεισφοράς από τα ξένα κράτη, ο Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση πως το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών από τη στιγμή που η πραγματικότητα ξεπερνούσε τις δυνάμεις μας και ανέφερε πως ήταν συγκινητικό που 24 χώρες συνέδραμαν με όλα εναέρια μέσα με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια που εστάλη.

Για το εάν θα γίνει ένα ταμείο ενίσχυσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι προτιμά από το να συλλέγει χρήματα να αναθέτει έργα. “Εχουμε έναν κατάλογο έργων και έχουμε ήδη συνομιλήσει με εταιρείες και ιδιώτες. Στόχος μας είναι να παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και να μην δίνει λεφτά. Θα κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα έτσι. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα κινηθούμε” είπε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα άμεσης παρέμβασης τα οποία “απαιτούνται χθες” όπως τα έργα συγκράτησης των εδαφών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν πλημμύρες στις περιοχές που επλήγησαν.

Δρομολογείται, είπε, το αντιπλημμυρικό της Ιστιαίας και έδωσε ο ίδιος εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ερωτώμενος σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνικοοικονομικής καθημερινότητας από τον Σεπτέμβριο, όσον αφορά στο μέτωπο του κορωνοϊού και τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία γενική τοποθέτηση επισημαίνοντας πως τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι ρυθμοί του εμβολιασμού κι αυτό δυστυχώς, αν και αναμενόταν, έχει επιπτώσεις.

Υπογράμμισε πως πρέπει να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού από τον Σεπτέμβρη.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και του δείκτη θετικότητας και το πόσο πιθανό είναι να δούμε ένα νέο lockdown τον Σεπτέμβριο και τι θα σημαίνει αυτό για την Οικονομία, αλλά και το αν τον προβληματίζει το γεγονός πως έχουν φρενάρει οι εμβολιασμοί, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως “προφανώς και με προβληματίζει το γεγονός όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Υπάρξει εξήγηση ότι ο καλοκαίρι ο κόσμος λείπει και άρα ο προγραμματισμός του εμβολιασμού είναι πιο δύσκολος αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να επανέλθουμε δυναμικά και να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα. Αυτό είναι μια συλλογική προσπάθεια την οποία ελπίζω κι εύχομαι να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί”.

Από κει και πέρα, έχω πει ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Επίσης είναι λάθος τα όποια ελαφρά περιοριστικά μέτρα μπαίνουν σε περιοχές οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία 4, όπως δύο περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και η Ζάκυνθος, να χαρακτηρίζονται lockdown. Δεν είναι lockdown, ανέφερε.

“Θα το ξαναπώ: Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δ δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική», επεσήμανε.

Επίσης ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που θα μπουν στο μοντέλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Απάντησε πως “αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ κι αυτό είναι κόστος σε χρόνο και χρήμα. Καθένας κάνει τις επιλογές του και πρέπει να προσαρμοστεί στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν πριν το τέλος του μήνα”, πρόσθεσε.