Ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο επίσκεψης του στο το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιουλίου στις 15:30 μετά το μεσημέρι, ακριβώς για να εξεταστεί η κατάσταση στην Κύπρο.

Ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι προβληματίζει έντονα το Υπουργείο Υγείας το γεγονός ότι έχουν ανοίξει από χθες τα σύνορα της Κίνας.

Σύμβουλος του Υπουργείου έχει ενημερώσει πως η μετάλλαξη που βρίσκεται στην Κίνα, έχει εντοπιστεί στην Κύπρο από το τέλος του περασμένου Αυγούστου, άρα δεν θα πρέπει, όπως είπε ο Υπουργός, να υπάρξει ανησυχία αλλά ούτε και εφησυχασμός.

Αρκετά έντονος παρουσιάστηκε ο Υπουργός Υγείας, σε σχέση με τρία νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το ΓΕΣΥ και καταγγέλλονται ότι έδιωξαν ασθενείς εν μέσω εορτών.

Κάποια περιστατικά παραπέμφθηκαν στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των δημοσίων νοσηλευτηρίων και κάποιαμ σε άλλα νοσηλευτήρια επειδή ιατροί απουσίαζαν με άδεια.  Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι απέστειλε επιστολές στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και αναμένει να ακούσει τα μέτρα που θα ληφθούν, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητα τα περιστατικά.

Θα εξεταστούν τα περιστατικά για να διαπιστωθεί κατά πόσο όντως ευθύνονται τα νοσηλευτήρια ήταν η πρώτη αντίδραση του διευθυντή ΟΑΥ Αντρέα Παπακωνσταντίνου.

 

Έλλειψη αντιβιωτικών

Παρατηρείται μια έλλειψη αντιβιοτικών σε όλη την Ευρώπη την ώρα που στην Κύπρο έχουν σχεδόν γεμίσει οι παιδιατρικές μονάδες, λόγω διαφόρων λοιμώξεων που εντοπίζονται σε παιδιά όπως ο ιός RSV.

Ο Υπουργός Υγείας ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι παρατηρούνται ελλείψεις ανά το παγκόσμιο και όχι μόνο στην χώρα μας και γι΄αυτό τον λόγο, θα ενημερωθεί από τους αρμόδιους λειτουργούς. Εάν υπάρχουν ελλείψεις όπως είπε θα υπάρξει επικοινωνία με Υπουργούς άλλων χωρών, για παροχή βοήθειας σε περίπτωση που χρειαστεί.

Σε μια άλλη εξέλιξη ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα, σε σχέση με την τετράχρονη που εδώ και μέρες νοσηλεύεται με Στρεπτόκοκκο Α’ στο Ισραήλ, αφού σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας υπήρξε μικρή βελτίωση στην κατάσταση της υγείας της.