Η βοήθεια της ΕΕ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο θα αφορά κατά τρία τέταρτα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του συριακού εμφυλίου, και κατά ένα τέταρτο την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πακέτο 1 δις ευρώ που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Βηρυτό.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Στάνο, το πακέτο 1 δις ευρώ αφορά επιχορηγήσεις (και όχι δάνεια), εκ των οποίων «περίπου τα τρία τέταρτα, δηλαδή 736 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι για την υποστήριξη του Λιβάνου για την αντιμετώπιση της συριακής προσφυγικής κρίσης και όλων όσων ο Λίβανος έχει να αντιμετωπίσει ως συνέπεια της συριακής κρίσης», ενώ τα υπόλοιπα χρήματα «δηλαδή 264 εκατ. ευρώ, θα αφορούν τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο του NDΙCI (Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας), ιδίως για τη στήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, του λιβανικού στρατού και ούτως καθεξής».

Ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument) για την περίοδο 2021 – 2027 είναι το εργαλείο χρηματοδότησης της ΕΕ για κονδύλια που αφορούν εξωτερικές δράσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα για την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας σε τρίτες χώρες.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να πει αν υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα και όροι που σχετίζονται με αυτή τη βοήθεια και αν υπάρχει στα σκαριά μια συνολική επανεξέταση του πλαισίου συνεργασίας με τον Λίβανο, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως ισχύουν οι όροι που αφορούν τα προγράμματα του NIDCI. Όσον αφορά το μέλλον των σχέσεων, ανέφερε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι άλλο προς ανακοίνωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε το εν λόγω πακέτο, ο κ. Στάνο σημείωσε πως «φυσικά και τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν», επισημαίνοντας πως η κ. φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στο Λίβανο με ηγέτη κράτους μέλους, ενώ «και η COREPER (η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 27 στις Βρυξέλλες) ενημερώθηκε για το τι προετοιμάζαμε», στη βάση των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου.

Όπως επεσήμανε, πρόκειται για κονδύλια από το σχέδιο για απάντηση στις προκλήσεις στη Συρία μέχρι το 2027, τα οποία, όπως είπε, κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν μέσω της πρόσφατης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Όσον αφορά την αναφορά της κ. φον ντερ Λάιεν σε μια πιο δομημένη προσέγγιση για τις εθελοντικές επιστροφές προσφύγων στη Συρία, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως «ό,τι κάνουμε, το κάνουμε σε στενή συνεργασία και διάλογο με τα κράτη μέλη και με τους αρμόδιους οργανισμούς του ΟΗΕ, στην προκειμένη περίπτωση την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» καθώς «αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν σε ασφαλείς συνθήκες».

Επεσήμανε πως στο τέλος «αυτός που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών για την επιστροφή των Σύρων είναι το συριακό καθεστώς», και για αυτό η ΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, ενώ προσπαθεί, μέσω της ετήσιας διάσκεψης για το μέλλον του συριακού λαού, να κρατήσει το θέμα αυτό ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ποια είναι η διαδικασία όσον αφορά την επανεξέταση περιοχών της Συρίας, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα ζητήματα, να συζητήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα μαζί με τους διεθνείς εταίρους, εννοώντας την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πρώτα απ’ όλα, και τις σχετικές υπηρεσίες του ΟΗΕ».

Ο κ. Στάνο σημείωσε πως το θέμα βρίσκεται στη φάση της συζήτησης, υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν πολλά ενδιαφερόμενα μέλη, μεταξύ τους τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, «πολλά από τα οποία φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες» που έχουν «επίσης τις δικές τους ιδέες και προσδοκίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει» για να μπορέσουν να γίνουν ασφαλείς επιστροφές. «Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία και ένα εγχείρημα, ένα συλλογικό εγχείρημα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ