Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα ενεργειακά δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής για το περιεχόμενο της συνομιλίας.