Η σημερινή θλιβερή επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά και η συνεχής επιθετική στρατηγική που προτάσσει η Τουρκία, επιτάσσουν την ανάγκη για ενότητα, μέσα από την οποία θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα όσα η Τουρκία απειλεί και υλοποιεί, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την επέτειο της έναρξης της δεύτερης φάσης της εισβολής το 1974 στην Κύπρο, ο Πρόεδρος υπογραμμίζει πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό μέσα από την οποία η πατρίδα μας θα καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Ανέφερε ακόμα πως «έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία, η οποία με την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί, επιδιώκει τη λύση δυο κρατών και τη δημιουργία, μέσω έκνομων ενεργειών της, τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους, νέων τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημείωσε, περαιτέρω, πως «το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που προστατεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, παραβιάζεται κατάφωρα από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, την οποία υλοποιεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και οι συνεργάτες του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως η Ε/κ πλευρά «θα συνεχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».